KUČERKOVÁ, M. Výpočet pravděpodobnosti porušení keramické součásti podle Weibullovy teorie nejslabšího článku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Kovář, Jaroslav

Bakalářská práce se zabývá výpočtem pravděpodobnosti porušení těch keramických těles, u kterých je možné určit průběhy hlavních napětí analyticky. V první části je provedena rešerše pro keramické materiály a Weibullovu teorii nejslabšího článku, která je následně použita pro následující výpočtovou část. Výpočtová část se věnuje určování hlavních napětí pro prutová tělesa, válcová tělesa a rotující kruhovou a mezikruhovou stěnu. Následně byl proveden výpočet pravděpodobnosti porušení těchto těles. V průběhu práce studentka pracovala samostatně, využívala konzultace s vedoucím, byť by jejich frekvence mohla být vyšší. Tento nedostatek, který byl částečně způsoben nuceným přechodem na distanční formu výuky ještě před epidemií koronaviru z důvodu nepřítomnosti vedoucího práce na fakultě, se ovšem neprojevil na úrovni práce, která je vysoká. Cíle práce byly přesaženy, a proto doporučuji práci k obhajobě a navrhuji hodnocení práce stupněm A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Fuis, Vladimír

Bakalářská práce zabývající se výpočtem pravděpodobnosti porušení těles vyrobených z keramického materiálu. Napjatost, která je jedním ze vstupních parametrů do výpočtu pravděpodobnosti porušení se určuje analyticky, což znamená, že se v práci využívají znalosti získané během bakalářského studia z předmětů Pružnost a pevnost I a II (prutové těleso, válcové těleso a rotující kruhová a mezikruhová stěna) a také Matematika IV, která se mj. zabývá Weibullovým rozděleném pravděpodobnosti a dále bylo dostudována problematika výpočtu pravděpodobnosti porušení. Práce je logicky strukturovaná s minimem překlepů. Kromě výpočtů je provedena i detailní analýza výsledků, což výrazně zvyšuje úroveň práce. Cíle práce byly překročeny, a proto doporučuji práci k obhajobě a navrhuji hodnocení práce stupněm A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 124145