VINTR, L. Výpočtové modelování šíření slizniční vlny u lidských hlasivek [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Švancara, Pavel

Bakalářská práce se zabývá analýzou vlivu materiálových parametrů jednotlivých vrstev hlasivek na šíření slizniční vlny. Pomocí modální analýzy s využitím metody konečných prvků byl analyzován vliv modulu pružnosti v tahu epitelu a povrchové laminy proprii na vlastní frekvence a tvary kmitů. Dále byl na tomto modelu pomocí přechodové analýzy zkoumán vliv materiálových parametrů na amplitudu a rychlost šíření slizniční vlny po povrchu hlasivky. Diplomant splnil všechny cíle zadání, k řešení přistupoval iniciativně a prokázal dobrou schopnost komplexního přístupu k řešení zadaného problému. Práce je na dobré úrovni a získané poznatky bude možno využít pro další zpřesnění výpočtových modelů lidských hlasivek.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Hájek, Petr

Téma, vhodné spíše na diplomovou práci, bylo zpracováno na úrovni bakalářské práce, s čímž souvisí mnoho nepřesností v její rešeršní i praktické části. Rešeršní část popisuje základní mechanismy probíhající při kmitání hlasivek a mezi mnoha výpočtovými modely i ty, které souvisí s tématem jen vzdáleně (například modely proudění mezi hlasivkami a šíření zvuku okolo hlavy člověka). Převzaté obrázky by zasluhovaly překlad do češtiny, u některých chybí i citace. Ty chybí na různých místech v celé práci. V seznamu literatury je stejná práce citována dvakrát a citační norma není ujednocena. Výsledky z výpočtového modelu hlasivky se zdají být v souladu s výsledky z modelů z literatury i z měření. Některé údaje o tom, jak funguje výpočtový model, však chybí (například celkový počítaný čas, způsob zatěžování a počet uzlů nebo stupňů volnosti). Přestože lze z výsledků vyčíst mnoho údajů, většině obrázků a grafů schází jednotné měřítko či výběr stejných časových okamžiků, což ztěžuje možnost srovnání. Velmi kladně hodnotím posuvy ve vybraných bodech v rovině XY (například obr. 56 na s. 70), které zobrazují postup slizniční vlny pod povrchem hlasivek. I přesto, že zpracování není ideální, rozsahem je práce nad úrovní kladenou na bakalářské práce, proto ji doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací D
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 124911