MICHÁLEK, P. Možnosti návrhu databáze SQL v MATLABU a realizace databázové struktury pro ukládáni výsledků měření [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Appel, Martin

Práce se zabývá prací s relačním databázovým systémem pro potřeby ukládání dat ze simulací a pro distribuci simulací pro více výpočetních jednotek. Motivací bylo vytvořit takovou sadu nástrojů, která umožní uživateli sdílet výsledná data a vhodně v nich filtrovat. V práci je značný nepoměr mezi první rešeršní částí a samotným praktickým využitím. Rešeršní část je zpracována velmi podrobně, dává čtenáři poměrně podrobný vhled do historie databázových systémů a jejich zastoupení na trhu. To je na jedné straně obecně pozitivní, ale vzhledem k zadání práce je tento rozsah až nadbytečný a jeho praktické využití je velmi malé. Praktická část spočívající ve vytvoření sady nástrojů pro práci s databází v programu Matlab a demonstrace tohoto nástroje na ukázkových příkladech je velmi málo rozpracovaná. Nástroj je málo propracovaný a demonstrace neukazuje všechny možnosti využití. Přestože se student v problematice orientuje a vytvořil funkční nástroj, v psané práci ho nedostatečně prezentuje. Této situaci se dalo předejít v případě, že by byla práce hotová dříve a byl tak dostatek času na konzultaci psané části práce. Publikovaný výsledek hodnotím jako uspokojivou a doporučuji práci k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Dobossy, Barnabás

Študent Petr Michálek sa venoval v rámci svojej bakalárskej práce databázovým sýstémom. V práci podrobne popísal problematiku súvisiacú s databázami a v praktickej časti si vytvoril vlastnú aplikáciu pre ukládanie dát zo simulácií s grafickým užívateľským rozhraním. Z práce je vidieť, že pán Michálek si podrobne preštudoval danú problematiku, dôkladne vysvetluje základné funkcie na ovládanie databáz, a poskytuje praktické rady pre ich používanie. Práca je logicky usporiadaná a výslednú aplikáciu vytvorenú v rámci práce považujem za užitočnú. Prácu doporučujem k obhajobe s hodnotením - A výborné.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 125190