HEJSKOVÁ PEKÁRKOVÁ, M. Užitná voda v systému vodního hospodářství ZOO Brno [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2010.

Posudky

Posudek vedoucího

Kotlík, Josef

Cílem bakalářské práce bylo provést analýzu možností zásobování ZOO Brno užitkovou vodou, především jako náhrady pitné vody pro jednotlivé pavilony.Nad rámec cílů práce byl provedeno ověření funkce filtrace pavilonu plazů a vytypování odběrových míst a zajišťovací monitoring kvality vody pavilonů bobrů. Formální úprava, logické členění a jazyková úroveň předkládané práce je velmi vysoká. Studium literatury hodnotím nižším stupněm vzhledem k počtu citovaných pramenů a takřka 90% citaci z www zdrojů. Kladně lze hodnotit značné množství aktuálních obrazových příloh. Autorka prokázala velmi dobrou orientaci v multidisciplinární problematice, pracovala samostatně a aktivně, účelně využila poskytnutý experimentální čas a osvojila si řadu teoretických i praktických dovedností z daného oboru. Velmi pozitivně je třeba hodnotit, fakt,že výsledky této práce budou využity k úpravám stávajících technologií v ZOO Brno a přinesou i konkrétní nezanedbatelný ekonomický efekt pro zřizovatele. Závěry práce jsou relevantní. Celkově hodnotím práci - výborně - a doporučuji k obhajobě

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování B
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Vávrová, Milada

Předložená bakalářská práce je zaměřena na analýzu současného stavu zásobování Zoologické zahrady Brno vodou, a to z pohledu udržitelnosti životního prostředí místní flóry a fauny. V rámci řešení bakalářské práce zmapovala studentka vodovodní sítě v zoologické zahradě a posoudila stav jednotlivých používaných vodovodních řadů. Tyto vodovodní řady slouží vesměs k rozvodu pitné vody. Kromě toho byla posuzována možnost zásobování ZOO užitkovou vodou. Další část bakalářské práce je věnována vodnímu prostředí a jeho dopadu na jednotlivé chované živočichy, a to v expozici Tropické království a v pavilonech vlka arktického a bobra kanadského. Celá práce vyústila ve čtyři doporučení pro zlepšení vodního hospodářství, která tvoří závěr bakalářské práce. Předložená práce je sepsána stylisticky i gramaticky slušnou češtinou a je v souladu s pravidly pro psaní bakalářských prací na FCH VUT v Brně. V práci se ojediněle vyskytují překlepy a v některých případech přebývají ve větných souvětích čárky, jinde naopak tyto čárky chybí. Několik dalších nejasností uvedu konkrétně: - Tropické království je psáno s velkým "T"; naopak například v obsahu na str. 6 se vyskytuje i termín s malým "t" - také název kapitoly Úvod o zoologické zahradě Brno není nejšťastnější, stačilo by úvod do řešené problematiky, nebo jen úvod - pokud je uváděno číslo literárního zdroje, píše se tečka až za závorku s číslem - narozdíl jsou dvě slova; správně na rozdíl - je zbytečné uvádět u nadpisů tabulek (str. 32) naměřené hodnoty z 13. .... a tato stejná data dále uvádět u dne odběru. Jinak je celá práce velmi dobře dokumentována, vyskytují se v ní značně vypovídající tabulky a především je doložena pěknými obrázky, grafy a plány. Pokud se týká literatury, tak bych přivítala také publikace z vědeckých česopisů; v této práci převažují internetové zdroje. Bylo by vhodné rovněž porovnat, jak vypadá vodní hospodářství i v jiných ZOO, a to buď v ČR nebo také ve světě. Rovněž počet literárních zdrojů by mohl být větší. Veškeré tyto prezentované připomínky však nesnižují výbornou úroveň sepsané bakalářské práce a proto ji hodnotím stupněm "výborně".

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Úroveň jazykového zpracování B
Využití literatury a její citace B
Závěry práce a jejich formulace A
Logické členění práce A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Kvalita zpracování výsledků A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 23732