TRNĚNÝ, O. Pokročilé zarovnávání a určování genetické odlišnosti sekvencí DNA [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Valla, Martin

Cílem zadání bylo vytvoření aplikace pro rozšířené zarovnávání sekvencí DNA. Výstupem je program, který tuto úlohu realizuje. Student prokázal schopnost zpracovat a správně použít potřebné množství informací. V průběhu řešení práce student sám úspěšně navázal a udržoval kontakt s profesorem Huangem z oddělení počítačových věd na univerzitě v Iowě. Na konzultace byl student vždy připraven a navržené změny řešil v určeném časovém horizontu. Vytýčené cíle práce považuji za splněné. Práce je vytvořena na výborné úrovni. Výsledek hodnotím známkou A a práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Využití literatury E 5/10
Formální zpracování práce C 15/20
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 20/20
Splnění zadání A 50/50
Navrhovaná známka
A
Body
90

Posudek oponenta

Provazník, Ivo

Student Ondřej Trněný se ve své práci věnoval studiu metod pro zarovnávání biologických sekvencí. Zaměřil se na klasické metody podle Smithe-Watermana a Needlmana-Wunche. Dále prostudoval příslušné části teorie informace a rozšířenou zarovnávací metodu umožňující efektivní zarovnání jednotvárných sekvencí s málo podobnými úseky. Teoretická část práce je dobře zpracovaná a svědčí o porozumění problematice. Nad rámec práce je rešerše v oblasti měření vzdáleností (míry rozdílů) dvou sekvencí. V praktické části byly dostatečně detailně popsány použité metody a důrazem na rozšířenou metodu zarovnávání včetně matematických definic. Následující kapitoly pak obsahují popis vytvořeného programového prostředí, který současně slouží jako návod k použití. V kapitole 7 jsou pak uvedeny výsledky některých testů na reálných sekvencích získaných z veřejných databázích. Zde je možno mít kritickou připomínku k tomu, že zarovnávané sekvence na obrázcích 19, 20 a 21 nejsou zobrazeny ve stejném úseku, což omezuje vizuální porovnání výstupů jednotlivých metod. Pokud byl k výběru rozdílných částí sekvencí důvod, pak zde není uveden. Po formální stránce obsahuje práce občasné překlepy a méně vhodné formulace vět začínajících spojkou. To by jistě šlo odstranit finálním pročtením celého textu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 18/20
Odborná úroveň práce A 46/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse B 17/20
Formální zpracování práce A 9/10
Navrhovaná známka
A
Body
90

eVSKP id 39584