MACH, J. Mikrokalorimetrická studie interakcí hyaluronanu a kataniontových vezikulárních systémů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Krouská, Jitka

Student Jakub Mach zpracoval bakalářskou práci na téma, které je úzce spojeno s výzkumným projektem řešeným na místním pracovišti, který se týká charakterizací a vlastnostmi vezikulárních systémů s kladným nábojem a jejich interakce s polyelektrolytem hyaluronanem. Cílem této práce nebylo dané systémy připravit, ale s již připravenými vzorky provést optimalizaci metody izotermické titrační kalorimetrie pro úspěšnou charakterizaci předpokládaných interakcí mezi vezikulárním systémem a hyaluronanem o zvolené molekulové hmotnosti. Student prokázal samostatnost a pracovitost jak při přípravě rešeršní části a jejím zpracování do teoretické části práce, tak při plánování i provedení experimentů v laboratoři. Úspěšně si osvojil práci s poměrně sofistikovaným přístrojovým vybavením. Díky trpělivosti při optimalizaci vhodných podmínek experimentů se nakonec po provedení velkého počtu časově náročných měření podařilo získat uspokojivé výsledky. Také vyhodnocení naměřených dat zvládal student bez problémů. S jeho prací jsem byla spokojena a mohu konstatovat, že výsledky získané při řešení bakalářská práce Jakuba Macha budou sloužit mimo jiné všem členům řešitelského týmu uvedeného projektu jako podklady pro plánované navazující experimenty. Bakalářskou práci Jakuba Macha doporučuji k obhajobě a hodnotím ji stupněm A - výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Pekař, Miloslav

V bakalářské práci se student seznamuje s technikou izotermické titrační kalorimetrie a jejím využitím ve zkoumání tenzidových koloidů. Práce zahrnuje jak teoretické aspekty, tak i vlastní laboratorní činnost studenta. Praktická část souvisí s mezinárodním výzkumným projektem. Práce je docela pěkně zpracována, student prokazuje, že se s danou technikou seznámil, umí ji samostatně realizovat v laboratoři a provést základní vyhodnocení dat. V úvodní, teoretické části se mu zdařile povedlo na malém prostoru pojednat o potřebných základech problematiky tenzidů, hyaluronanu a samotné kalorimetrické techniky; prvé dvě problematiky souvisely s praktickou realizací kalorimetrie. Experimenty svým rozsahem odpovídají možnostem bakalářské práce a slouží zejména k základnímu výcviku studenta v dané technice. To se zjevně povedlo, jisté rezervy jsou ve vyhodnocování dat, což je už možno považovat za pokročilejší tématiku. Tím se dostávám ke kritickým výtkám. Po formální stránce musím zmínit nízkou kvalitu některých – přejatých – obrázků, prosté (asi) skenování a vložení dává poněkud rozmazané a našedlé obrysy. Jmenné odkazy na cizí práce se uvádějí pouze příjmením prvého autora (se zkratkou a spol. nebo et al.), v případě pouze dvou autorů jejich příjmeními. Některé obrázky se jmenují grafy – obrázky jsou pořád obrázky, i když je na nich grafická závislost. Z odbornějšího hlediska bych připomenul, že terminologie tenzidů ionogenní, kationaktivní ap. (str. 10) se nemá používat, namísto toho se prosazují názvy iontové, kationtové ap. Struktura hyaluronanu jako polymeru na str. 15 má nějak moc kyslíků (na koncích). Na str. 19 nahoře je třeba zdůraznit, že uvedené veličiny jsou standardní. Výklad endo- a exotermických průběhů na str. 19 koliduje s obr. 9, kde pro kladný tepelný tok vidíme exotermické změny entalpie. Na str. 23 nemá jedině hyaluronan číslo šarže, přitom uvedený výrobce jej s takovým číslem dodává. Vyhodnocování dat na obrázku na str. 33 je hodně odvážné, spíš bych konstatoval, že naměřené tepelné efekty jsou příliš malé na důvěryhodné vyhodnocení. U dat jako na obrázku na str. 34 to chce přesně uvést, jak byla odečtena hodnota (změny) entalpie (uváděná např. v tab. 4 na str. 35). Širší diskusi by si zasloužil zvlněný průběh křivky žlutých bodů na str. 32 nebo proč je titrační křivka na str. 34 od začátku klesající (k ní by se hodily třeba v příloze záznamy titračních píků). Bakalářská práce splnila zadání, student jí prokázala adekvátní schopnosti a dovednosti a doporučuji ji tak k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Interpretace výsledků, jejich diskuse C
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Závěry práce a jejich formulace A
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků B
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 122839