ZHURAULIOVA, D. Optimalizace přípravy a charakterizace hybridních hydrogelů s ohledem na viskoelastické a tokové vlastnosti [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Smilek, Jiří

Studentka Darya Zhurauliova vypracovala svou bakalářskou práci na téma Optimalizace přípravy a charakterizace hybridních hydrogelů s ohledem na viskoelastické a tokové vlastnosti. Nutno podotknout, že práce je jak po obsahové, tak rozsahové stránce na velmi kvalitní úrovni. V průběhu zpracování své bakalářské práce studentka prokázala, že je schopná samostatné práce s odbornou literaturou, o čemž svědčí rozsah i kvalita předložené rešerše a zároveň je schopna poznatky získáné při studiu literatury přenést i do experimentální činnosti. V experimentální části bakalářské práce prokázala, že je schopna kvalitní a zároveň i samostatné experimentální činnosti, o čemž svědčí jak kvalita, tak i kvantita naměřených dat. Studentka hojně využívala konzultací, na které vždy chodila pečtlivě připravená. Celkový přístup k řešení práce hodnotím velmi pozitivně. Kvalita i interpretace dat je také na velmi dobré úrovni, i když zde je prostor ke zlepšení. Celkově předloženou bakalářskou práci považuji za velmi zdařilou, hodnotím ji stupně A - výborně a doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití poznatků z literatury A
Závěry práce a jejich formulace A
Kvalita zpracování výsledků B
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Kalina, Michal

Studentka Darya Zhurauliova se ve své bakalářské práci zabývala problematikou přípravy hybridních hydrogelů tvořených na bázi alginátu sodného síťovaného vápenatými ionty a oleogelu připraveného dispergací včelího vosku ve slunečnicovém oleji. Studentka se posléze v rámci experimentální části práce zaměřuje rovněž na důkladnou charakterizaci těchto tzv. bigelů pomocí oscilačních a tokových reologických měření. Tematicky jde bezesporu o velmi zajímavou a aktuální oblast v rámci dlouhodobého výzkumu hydrogelů na FCH VUT v Brně. Předložená práce v rozsahu 58 stran plus 4 strany příloh je formálně správně rozčleněna na jednotlivé kapitoly (teoretická část – 18 str., současný stav – 3 str., experimentální část – 4 str., diskuze a výsledky – 21 str., závěr – 1 str.). Studentka v práci až na drobné detaily správně dle ČSN ISO 690 citovala 35 zdrojů literatury, což je adekvátní číslo pro daný typ závěrečné práce. Z formálního, faktického a typografického hlediska je práce až na drobné detaily (např. nejednotnost v zarovnání začátků odstavců např. na str. 8, 10; nižší kvalita některých obrázků např. Obrázek 2, 5, 6; nevhodná formulace „hlínové destičkové částice“, výraz „chemicky silnější gel“ či formulace „bifazické systémy“) zpracována na dobré úrovni. Práce je psaná bez výraznějších gramatických chyb ovšem z pohledu použitého jazyku se v práci občas vyskytují pasáže, kde to významově trochu „drhne“, což lze přičíst tomu, že čeština není mateřským jazykem studentky. V rámci teoretické části studentka poměrně dobře sumarizuje základní teorii studované problematiky. Z těchto částí práce je zřejmé, že je studentka schopna se orientovat v odborné literatuře, dokáže ji vhodně zpracovat do rešerše a dokáže přenést získané poznatky do experimentální činnosti. Experimentální část práce poskytuje opět detailní popis optimalizace příprav jednotlivých hydrogelů. U vybraných vzorků jsou následně popsány naměřené reologické charakteristiky, kde studentka zdařilým způsobem diskutuje získané oscilační a tokové křivky hybridních gelů a vhodně je porovnává s charakteristikami jednoduchých alginátových gelů bez přídavku oleogelu. Zde mám připomínku pouze ke značení vzorků, které je místy trochu chaotické (označením vzorek č. 1, 2 a 3 jsou v práci označeny různé studované vzorky, což je na úkor přehlednosti) a musím upozornit na rozpor mezi trendem elastických a viskozních modulů gelů prezentovaných na Obrázku 17 a odpovídající pasáži textu nad grafem diskutující tuto problematiku. Závěrem lze konstatovat, že předložená práce je na velmi dobré úrovni a prezentuje velmi zajímavá experimentální data, doporučuji ji k obhajobě a hodnotím ji stupněm „výborně“ (A).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování B
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Závěry práce a jejich formulace A
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků B
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 123915