PONÍŽIL, D. Produkce lipidů pomocí různých druhů kvasinek [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Szotkowski, Martin

Předložená bakalářská práce studenta Davida Ponížila se zabývá mikrobiální produkcí lipidů vybranými kmeny kvasinek rodu Yarrowia, Metschnikowia a Rhodosporidium kultivovanými na různých médiích s využitím odpadních substrátů potravinářského průmyslu. Kvasinkové mikrobiální lipidy jsou svým profilem produkovaných mastných kyselin podobné olejům a tukům běžně používaným v potravinářském průmyslu a kosmetickém průmyslu a lze je mikrobiálními oleji nahradit. V případě kvasinek rodu Rhodosporidium je přidanou hodnotou navíc produkce antioxidantů karotenoidů. Student bez problémů zvládl náročnou experimentální část, která sestávala z kultivačních technik vybraných kmenů kvasinek a následné instrumentální analýzy produkované kvasinkové biomasy. V průběhu celé práce student byl aktivní a prokazoval samostatnost jak v případě laboratorní práce, tak i vyhodnocení získaných výsledků. Kladně hodnotím závěrečné srovnání produkovaných mikrobiálních olejů s používanými potravinářskými oleji. Výstupem je komplexní bakalářská práce poskytující důležité výsledky v oblasti biotechnologie karotenogenních kvasinek a produkce mikrobiálních lipidů. Získané výsledky budou cenným zdrojem informací pro navazující experimenty. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem doporučuji práci k obhajobě a hodnotím ji celkovou známkou "výborně (A)".

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Kvalita zpracování výsledků A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Využití poznatků z literatury A
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Byrtusová, Dana

Předložená bakalářská práce studenta Davida Ponížila se věnuje produkci lipidů kvasinkami rodu Metschnikowia, Yarrowia a Rhodosporidium. Práce v rozsahu 74 stran je klasicky členěna a doplněna 31 literárními odkazy. Rozsáhla experimentální část obsahuje velké množství cenných výsledku, zvláště v oblasti využití odpadních substrátu (živočišného tuku a peří) pro produkci mikrobiálních lipidů. Závěry jsou formulovány výstižně a odpovídají získaným výsledkům. V práci se nachází pouze drobné překlepy, které nijak nesnižují výpovědní hodnotu práce. Z prezentovaných výsledků práce je vidět, že student David Ponížil musel zvládnout řadu náročných kultivačních a analytických technik. Cíle definované v zadání bakalářské práce byly zcela splněny a předloženou bakalářskou práci hodnotím stupněm „Výborně-A“ a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Úroveň jazykového zpracování A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 123944