SIKOROVÁ, P. Vliv stresu a nutričních podmínek na metabolismus karotenogenních kvasinek a mikrořas [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Szotkowski, Martin

Předložená bakalářská práce studentky Pavlíny Sikorové se zabývá produkcí karotenoidních barviv, lipidů a dalších lipidických látek kmeny mikrořas a karotenogenních kvasinek se zaměřením na vliv exogenních stresů, zejména biologického stresu ve formě kokultivace. Biotechnologická produkce mikrobiálních pigmentů, lipidů a dalších metabolitů může sloužit jako zdroj pro využití ve farmaceutickém, kosmetickém či potravinářském průmyslu. Tato nadstandardně rozsáhlá a experimentálně náročná bakalářská práce vyžadovala jak aktivní přístup, organizační schopnosti, tak i zvládnutí náročných a vzájemně rozdílných kultivačních technik pro karotenogenní kvasinky, mikrořasy a jejich kokultivace. Studentka s přehledem zvládla náročné instrumentální techniky potřebné pro analyzování získané biomasy a projevila velkou laboratorní zručnost, a s ní spojenou samostatnost. Studentka po celou dobu pracovala systematicky, s mimořádným zájmem o dané téma a aktivní snahou o rozvoj daného tématu, které bylo v takovém rozsahu na pracovišti prováděno poprvé. Výstupem je komplexní a nadstandardní bakalářská práce poskytující základní informace a výsledky v problematice kokultivací karotenogenních kvasinek a mikrořas, které budou cenným zdrojem informací pro navazující experimenty. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem doporučuji práci k obhajobě a hodnotím ji celkovou známkou "výborně (A)".

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Studium literatury a její zpracování A
Splnění požadavků zadání A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Závěry práce a jejich formulace A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití poznatků z literatury A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Byrtusová, Dana

Předložená bakalářská práce studentky Pavlíny Sikorové se věnuje metabolickým změnám karotenogenních kvasinek a mikrořas vlivem různých nutričních podmínek a stresových faktorů. V teoretické části studentka popisuje kvasinky, sinice a mikrořasy, jejich metabolity a vliv prostředí na jejich produkci. Rozsáhla experimentální část obsahuje množství cenných výsledku, zvláště v oblasti kokultivace. Závěry jsou formulovány výstižně a odpovídají získaným výsledkům. V práci se vyskytují drobné překlepy a stylistické chyby, které ovšem nijak nesnižují výpovědní hodnotu práce. Z prezentovaných výsledků práce je vidět, že studentka Pavlína Sikorová musela zvládnout řadu náročných kultivačních a analytických technik. Cíle definované v zadání bakalářské práce byly zcela splněny a předloženou bakalářskou práci hodnotím stupněm „Výborně-A“ a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Splnění požadavků zadání A
Úroveň jazykového zpracování A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 123945