ŠARKÖZIOVÁ, P. Produkce PHA pomocí extremofilních bakterií [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Obruča, Stanislav

Studentka Patrícia Šarköziová se ve své bakalářské práci věnovala studiu produkce PHA u dvou termofilních bakterií a to konkrétně u Chelatococcus composti a Chelatococcus sambhunathii. Studentce se podařilo prokázat na úrovni genotypu i fenotypu, že oba studované druhy jsou zajímavými producenty PHA za termofilních podmínek a mohou najít uplatnění v biotechnologické praxi. Studentka se během experimentálního řešení své bakalářské práce prakticky seznámila s řadou metod a postupů, které si zdárně osvojila. Z nerutinních postupů se jedná se především o kultivaci termofilních mikroorganismů, PCR stanovení přítomnosti genu a také kvantifikaci PHA pomocí GC. K realizaci experimentů přistupovala studentka se zájmem, zaujetím a pečlivostí, byla schopna samostatné práce na svěřených experimentálních úkolech. Dosažené výsledky jsou velice zajímavé a jistě budou rozvinuty v navazujících experimentech. Také k výsledkové části práce přistoupila studentka velice aktivně, svá experimentální data dokázala studentka korektně presentovat, komentovat a také patřičně diskutovat. Celkově jsem tedy s prací studentky velmi spokojen, doporučuji její práci k obhajobě a hodnotím známkou A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace B
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Slaninová, Eva

Bakalářská práce studentky Patricie Šarköziové se zabývá produkcí PHA pomocí extremofilních bakterií. Ke studiu produkce PHA za pomoci extremofilních bakterií studentka využívala termofilní bakteriální kmeny Chelatococcus composti a Chelatococcus sambhunathii, u kterých byl nejprve detekován phaC gen prostřednictvím PCR analýzy. Dále studentka stanovila nejvhodnější zdroj uhlíku, optimální teplotu a vliv vybraných prekurzorů s ohledem na produkci PHA. V poslední části experimentální práce se studentka zaobírala využitím modelových lignocelulózových hydrolyzátů jako zdroje uhlíku. Závěrečná práce je logicky uspořádána. Bohužel teoretická část bakalářské práce je oproti experimentální části místy kostrbatá, kdy studentka nešťastně formuluje informace převzaté z cizojazyčných zdrojů (např. výraz benigní klimatické podmínky či extrémní podmínky jako je například slanost). Kvalita zpracování výsledků je na dobré úrovni. Studentka v kapitole Diskuze a výsledky detekuje phaC gen a charakterizuje nejvhodnější zdroj uhlíku za účelem nejvyšší produkce PHA prostřednictvím termofilních bakterií Chelatococcus composti a Chelatococcus sambhunathii na základě naměřených dat z jednotlivých metod (PCR, UV-Vis, GC). Z předložené bakalářské práce je patrné, že studentka je schopna výsledky nejen komentovat, ale také diskutovat a vzájemně mezi sebou porovnávat. Mírné výhrady mám ke kvalitě předložené závěrečné práce z hlediska závěrečného shrnutí získaných výsledků. Závěrem je nutno říci, že studentka ve své bakalářské práci splnila veškeré požadavky zadání a vytvořila výbornou závěrečnou práci. Závěrečnou práci hodnotím stupněm „A“ a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Závěry práce a jejich formulace B
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků B
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 123994