KOCIAN, Š. Měření mechanických a elektrických veličin na dvojkovech [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Valenta, Jiří

Student Štěpán Kocian zpracoval svoji bakalářskou práci samostatně a vhodně využíval konzultací s vedoucím práce. Nejprve se seznámil v literatuře s problematikou využití bimetalů v elektrických jisticích přístrojích a jejich matematickým popisem. V další části se věnoval praktické problematice – měření charakteristik bimetalové spouště při různých stavech. Získané výsledky následně vyhodnotil a analyzoval. Nad rámec zadání práce vytvořil ukázkovou laboratorní úlohu zaměřenou na měření vlastností bimetalů. Práce je vypracována pečlivě po grafické i stylistické stránce s drobnými výtkami. Všechny body zadání byly splněny, a proto práci doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
A
Body
90

Posudek oponenta

Bušov, Bohuslav

BP je věnována konstrukčním prvku - tepelné spoušti spínačů. Úvodních třech kapitolách práce autor zmiňuje obecnou využitelnost funkce bimetalu, parametry používaných materiálů, pečlivě popisuje matematický aparát a fyzikální veličiny užívané ve výpočtech bimetalu a konkrétně se zaměřuje na aplikace bimetalů jakožto tepelné spouště v jističích. V částech 4. a 5. je BP věnována pozornost specifikacím zkoušek bimetalů dle příslušných norem a aplikacím bimetalů v domovních jističích. Kap. 6. je věnována popisu a výsledkům měření závislosti volného pohybu konkrétního bimetalu na oteplení a závislosti volného průhybu a oteplení na proudu. V kap. 7 se nachází popis a výsledky měření závislosti síly vytvářené konkrétním bimetalem v závislosti na oteplení a závislosti průměrného oteplení a síly na jmenovitém proudu. V obou případech jsou závislosti vyjádřeny graficky v charakteristikách bimetalu a vhodně komentovány. Autor práce prokázal schopnost proniknout systematicky do problematiky bimetalů teoreticky i experimentálně a kriticky vyhodnotit získané výsledky. Nad rámec oficiálního zadání v 8. kap. a v příloze navrhuje inovaci laboratorní úlohy na novém pracovišti, kde je přidanou hodnotou přesnější měření zmíněných charakteristik bimetalů. Nepatrný počet překlepů v textu práce potvrzuje kvalitu obsahu i formy zpracování předložené BP. Navrhuji 95 bodů.

Navrhovaná známka
A
Body
95

Otázky

eVSKP id 127618