POVOLNÝ, O. Srovnání metod pro lokalizaci uvnitř budov [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Frýza, Tomáš

Cílem bakalářské práce bylo navrhnout a otestovat zařízení využívající dvojice bezdrátových technologií ZigBee a LoRa pro potřeby indoor lokalizace. Jedná se o druhou, dopracovanou verzi práce, jelikož první verze nebyla v řádném termínu úspěšně obhájena. Předložená práce je psána v českém jazyce v systému LaTeX a oproti první verzi je výrazným způsobem dopracována a upravena. Clenění práce je srozumitelné a logické. Byla odstraněna většina překlepů a formálních nedostatků. V práci jsou popsány základní metody lokalizace uvnitř budov. Student přehledně popsal uvažované bezdrátové technologie, včetně základních parametrů, výhod, nevýhod a provedl srovnání dostupných modulů, které přichází do úvahy pro realizační část. Práce obsahuje velké množství referenční literatury (56 zdrojů). Již v průběhu semestru byla po domluvě s vedoucím a v důsledku uzavření FEKT VUT v Brně, praktická část omezena pouze na základní testování. V práci tak není srovnání s již dříve provedenými měřeními na Ustavu radioelektroniky. Je škoda, že měření byla provedena pouze v malé místnosti a s malým počtem měřících bodů. Získaná data tak nemají dostatečnou věrohodnost. Konzultace s vedoucím práce probíhaly z pochopitelných důvodů pouze elektronicky a student v nich prezentoval jednotlivé kroky své práce. Konzultace mohly býti častější. Na studentovi ocenuji samostatnost a komplexnost úkolů, které musel při práci výřešit: návrh obvodového zapojení, výroba a oživení plošných spojů, vývoj programového vybavení v jazyce C++ i Python, kritické zhodnocení výsledků a návrhy pro další vylepšení. Všechny výstupy studenta byly zveřejněny v online systému Bitbucket.

Navrhovaná známka
B
Body
80

Posudek oponenta

Rozum, Stanislav

Bakalářská práce studenta Ondřeje Povolného se zabývá lokalizací uvnitř budov s využitím technologií LoRa a ZigBee. Rozdělení práce do 4 kapitol je dostatečné, nicméně názvy jednotlivých kapitol mohly být zvoleny lépe. V teoretické části student popisuje obecně IoT, metody lokalizace v radiových sítích a použití lokalizace v IoT. Student v této části pracoval s velkým množstvím literatury. Zdroje jsou citovány dostatečně. Srovnání LoRa a ZigBee modulů není uspokojivě zpracované. Samotnému návrhu mělo být věnováno více času. Práce zde nepůsobí uceleně. Opakují se předchozí vysvětlení a některé věty v jednom odstavci na sebe nenavazují. Princip fungovaní vytvořené infrastruktury není dostatečně popsán, pro pochopení avšak napomůže alespoň blokové schéma. Popis řešení hledání souřadnic v případech, kdy se kružnice neprotnou v jednom bodě by bylo vhodné doplnit obrázky. I když chybí výpočet souřadnic pro případ, kdy se kružnice neprotnou anebo, kdy jedna kružnice protne ostatní dvě navzájem neprotnuté, oceňuji, že se student zamyslel nad situacemi, které nastávají v reálném světě. Výpočet je zřejmě implementován ve skriptu pro zpracování naměřených dat, ten bohužel není okomentovaný. Předložené měření lze brát pouze jako hraničně demonstrační. Z práce není na první pohled jasné, jaké frekvenční pásmo a konfigurace byla použita pro měření v síti ZigBee a LoRa. V kapitole 3.1.3 se průběhy pro LoRa a ZigBee výrazně liší (cca 30 dB). Jelikož se jedná o krátké vzdálenosti (max. 2 m) musel být nastaven rozdílný vysílací výkon, nebo v případě ZigBee nebyla připojena anténa. Rozdílný přijímaný výkon může mít vliv na přesnost určení polohy, proto by uvedenému srovnání neměla být přisuzována velká váha. Protože měření bylo provedeno pouze v malé části místnosti o malých rozměrech, není v naměřených výsledcích patrná žádná závislost na vzdálenosti (Průměrná chyba je větší než největší měřená vzdálenost). Zajímavější by bylo rozprostřít měřící body rovnoměrně po cele místnosti. Práce obsahuje poměrně velké množství nepřesných formulaci, např. „půldipólová anténa“, nebo „Tento (ESP-12F – MCU + Wi-Fi) modul dovoluje odběr proudu cca 80 mA“. Vložené obrázky nejsou ve vektorovém formátu. V práci postrádám fotografie finálního výrobku. Příloha obsahuje zdrojové kódy i soubory návrhu, podklady pro výrobu desek plošných spojů, dokumentaci a jednoduchý návod pro práci s těmito soubory. Všechny body zadaní byly alespoň okrajově splněny. Proto práci doporučuji k obhajobě a uděluji 65 bodů.

Navrhovaná známka
D
Body
65

Otázky

eVSKP id 129188