ČERNÝ, P. Využití metod izolace a frakcionace pro stanovení obsahu huminových látek v jihomoravském lignitu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Enev, Vojtěch

Student Pavol Černý se ve své bakalářské práci věnoval návrhem a realizací izolačního postupu huminových látek vycházejícího ze standardního postupu izolace navrženého mezinárodní společností pro výzkum těchto biokoloidních látek. Mimo jiné musím konstatovat, že se student chopil poměrně nelehkého úkolu, a to z důvodu, že tato metoda frakcionace huminových látek nebyla doposud použita pro získání jednotlivých frakcí obsažených v organické hmotě jihomoravského lignitu, který je na FCH jednou z hlavních větví vědecké činnosti v rámci biokoloidní skupiny BioKol. Hlavní důraz byl kladen na optimalizaci frakcionace fulvinových kyselin a následnou jejich purifikaci od hydrofilních organických látek obsažených ve výše zmíněné přírodní matrici. Následně se student zabýval fyzikálně-chemické charakterizaci získaných HL, které byly analyzovány pomocí termických a spektrometrických metod a v neposlední řadě i potenciometrickými titracemi. V průběhu experimentální činnosti zvláště pak při frakcionaci a purifikaci HL, Pavol Černý prokázal výbornou experimentální zručnost a samostatnost, k práci přistupoval pečlivě a velmi zodpovědně. Mimo jiné student před vlastní experimentální činností započal studium odborné literatury týkající se zadaného tématu, a proto během celé experimentální činnosti projevoval velmi dobrou orientaci v dané problematice a byl schopen velmi dobře řešit některé překážky, které se při frakcionaci HL vyskytly. Velmi oceňuji, že se student při psaní této práce nebál samostatně interpretovat získaná experimentální data, zvláště pak z termochemických metod a následně je propojovat do konzistentních závěrů v diskuzi výsledků. Konzultací bylo Pavolem Černým využíváno v plné míře, a proto měl vedoucí velmi dobrý přehled, jak pokračuje experimentální činnost studenta. Pevně věřím, že nabyté teoretické znalosti i praktické zkušenosti student využije při navazující výzkumné činnosti v rámci svého budoucího magisterského studia. Celkově musím konstatovat, že se mi s Pavolem Černým velmi dobře spolupracovalo a rád budu v této spolupráci pokračovat při jeho dalším studiu na Fakultě chemické. Předloženou bakalářskou práci doporučuji k obhajobě a hodnotím ji stupněm „Výborně (A)“.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Kalina, Michal

Student Pavol Černý svou bakalářskou práci zaměřil na izolaci a frakcionaci huminových látek ze vzorku jihomoravského lignitu. Pro tyto účely využil a optimalizoval certifikovaný postup od Mezinárodní společnosti pro výzkum huminových látek (IHSS). Jednotlivé získané frakce huminových látek posléze charakterizoval za využití elementární a termogravimetrické analýzy, UV-VIS a FTIR spektrometrie a titračně určoval obsah kyselých funkčních skupin. Vzhledem k časové náročnosti procesu izolace a frakcionace za využití IHSS metodiky, nutných purifikačních kroků i výčtu jednotlivých analýz, které musel student vykonat, je nutno podotknout, že se bezesporu jednalo o poměrně náročný a rozsáhlý úkol. Předložená bakalářská práce v rozsahu 42 stran plus 2 strany příloh je po formální stránce správně rozčleněna na jednotlivé kapitoly (teoretická část – 15 str., rešerše aktuálního stavu – 2 str., experimentální část – 5 str., diskuze a výsledky – 5 str., závěr – 2 str.). V bakalářské práci je citováno celkem 49 zdrojů odborné literatury, což je adekvátní počet pro daný typ závěrečné práce a svědčí to o studentově dobré orientaci v odborné literatuře. Doporučoval bych pouze sjednotit styl citací dle ČSN ISO 690. Z formálního a typografického hlediska je práce až na drobné detaily (citace v textu se píší před tečku; místy horší kvalita nebo nevhodná velikost obrázků – Obr. 4 a 5; tabulky by měly být jednotným grafickým stylem; chybějící číslování u podnadpisů v kapitole „IHSS metoda“ a „Nagoya metoda“, které pak lze mylně zařadit do kapitoly 1.3.2) rovněž na velmi dobré úrovni. Co se týče jazykového zpracování bakalářské práce, tak musím studenta opět pochválit, neboť je práce sepsána velmi dobrou a čtivou formou a zároveň je kvalitní i po odborné stránce. V rámci experimentální části práce student názorným a věcným způsobem popisuje jednotlivé vykonané experimenty, což svědčí jednak o jeho pečlivosti a také o dobré orientaci ve studované problematice. Získaná experimentální data jsou vhodně zpracována a logicky okomentována v souvislostech. Velmi kvalitní jsou zejména kapitoly zabývající se diskuzí výsledků EA a TGA a z FTIR spektrometrie. Tyto části diskuze výsledků mohou po odborné stránce směle konkurovat běžné úrovni prezentovaných výstupů ve vědeckých impaktovaných publikacích. Musím ocenit rovněž studentovu snahu diskutovat a porovnávat získaná experimentální data s výsledky publikovanými v odborné literatuře pro huminové látky izolované z lignitu či podobných zdrojových matric. Závěrem musím konstatovat, že Pavol Černý vypracoval kvalitní bakalářskou práci prezentující velmi dobrá experimentální data. Student splnil všechny počáteční vytyčené cíle definované v zadání, a proto nemohu jinak, než práci doporučit k obhajobě a ohodnotit ji stupněm „výborně“ (A).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Splnění požadavků zadání A
Závěry práce a jejich formulace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 123840