LANŽHOTSKÁ, A. Senzorické hodnocení různých typů masných výrobků [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Diviš, Pavel

Dokončení diplomové práce Bc. Lanžhotské bylo ovlivněno jejími mateřskými povinnostmi, nicméně je potřeba zmínit, že to studentce nevzalo energii potřebnou pro dokončení práce. Studentka pravidelně využívala konzultací s vedoucím a s konzultantem a i když se nedařilo výsledky a text práce zpracovat podle představ do finální podoby, stále text práce a výsledky upravovala podle obdržených připomínek až do akceptovatelné finální podoby. Ve většině dílčích kritérií tedy hodnotím práci studentky známkou B, splnění požadavků zadání, využívání konzultací a celkový přístup k řešení úkolů však hodnotím známkou A. Celkově práci hodnotím známkou B - velmi dobře a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování B
Využití poznatků z literatury B
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace B
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Vespalcová, Milena

Předložená práce diplomantky Anety Lanžhotské se zabývá senzorickým hodnocením masných výrobků - klobás různých výrobců. Cílem práce bylo zjistit, zda se přídavek aditivních látek projeví na hodnocení jednotlivých klobás. Teoretická část práce obsahuje téměř všechny vstupní informace nezbytné pro zpracování zadaného tématu. Je zde popsáno složení masa a jeho technologické vlastnosti, aditivní látky používané při výrobě masných výrobků, technologie výroby klobás. V dostatečném rozsahu je věnována pozornost i senzorické analýze jako metodě hodnocení potravinářských výrobků. Postrádám zde však alespoň krátkou zmínku o použitých statistických metodách (Grubsův test, Kruskal-Wallisův test, Dunnův test, analýza hlavních komponent-PCA), které byly aplikovány. Dále připomínám, že číslování informačních zdrojů musí být v souladu s tokem textu.: např. str. 9, konec 2. odstavce "...svaloviny [32]." Sem patří odkaz č. [2]. A na str. 10 by pak měl následovat odkaz [3], který jsem našla až na str. 11, za odkazy [5, 4 a 6]. V teoretické části lze také nalézt gramatické chyby, např. neshodu podmětu s přísudkem nebo neshodu pádu podstatného a přídavného jména: např. Obrázek č. 2. Schéma Maillardovi reakce podle Hodga. Celá diplomová práce je psána v češtině, proto by ani převzaté obrázky neměly obsahovat cizojazyčný text: viz obr. 2 na str. 15. Podkladem pro tuto část je dostačující počet citovaných informačních zdrojů (52) s odpovídajícím poměrem českých a cizojazyčných původních prací. V části experimentální byly využity postupy senzorické analýzy, které jsou v souladu se současnými poznatky a trendy v tomto oboru. Celkový počet posuzovatelů-laiků 65 považuji za dostačující pro DP. Velmi oceňuji důsledné a důkladné statistické ošetření nalezených výsledků, i když jednoznačně neukázalo na hledaný výsledek. K této části DP podotýkám: - u vyobrazených hvězdicových grafů č. 1 až 4 není třeba dvojitého označování, tj. v grafu a pod celým obrázkem, pokud jsou oba texty totožné - chybí vysvětlivky k tabulce č. 9 na str. 51 (co znamenají malá písmena u jednotlivých čísel v tabulce) - i v této části DP se vyskytují gramatické chyby - diskuse výsledků je minimální. Při celkovém hodnocení předložené DP konstatuji, že posluchačka Aneta Lanžhotská vypracovala obsahově kvalitní diplomovou práci. Vytknuté nedostatky byly zřejmě způsobeny menším časovým objemem, než který jim autorka mohla věnovat. Diplomovou práci doporučuji k obhajobě a hodnotím celkovou známkou VELMI DOBŘE B.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Úroveň jazykového zpracování C
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse C
Využití literatury a její citace B
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 116637