NOVOTNÁ, M. Stanovení obsahu organických sloučenin v pevném uhlíkatém zbytku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Mravcová, Ludmila

Studentka zpracovala diplomovou práci na téma Stanovení obsahu organických sloučenin v pevném uhlíkatém zbytku . Tato práce vznikla ve spolupráci s výzkumným centrem AdMaS a v rámci projektu TAČR. Studentka k celé práci přistoupila velmi zodpovědně a aktivně. Věnovala se jí již od konce 4. ročníku. V průběhu experimentů musela řešit několik technických problémů s instrumentací. Velmi oceňuji, že se studentka iniciativně chopila práce se získanými daty, kde vlastnímu vyhodnocení pomocí dostupného softwaru věnovala mnoho týdnů práce. Během času byly postupně přidávány další analyty k metodě až na celkový počet 50. Studentka ve své práci splnila cíle a připravila tak metodu pro analýzy celé řady organických sloučenin, se zaměřením na polycyklické aromatické uhlovodíky a polychlorované bifenyly. Počet testovaných vzorků biouhlí byl nakonec nižší než bylo očekáváno a to kvůli koronavirovým opatřením a s ním spojenému pozdějšímu zprovoznění pyrolýzní jednotky. Její připravená metoda bude dále využívána v práci v laboratoři ústavu. Práci doporučuji k obhajobě a hodnotím ji stupněm A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Řezáčová, Veronika

Studentka Bc. Martina Novotná předkládá svou diplomovou práci (DP) na téma „Stanovení obsahu organických sloučenin v pevném uhlíkatém zbytku“. Tato DP má celkem 99 stran. Po „Úvodu“ je na 31 stranách teoretický podklad k práci. Jednotlivé kapitoly jsou věcné, informace se týkají aktuální problematiky poznávání biouhlu, „stálic“ v oblasti kontaminantů ŽP jakými jsou PAU, PCB a PCDD+PCDF a analytických metod s konkrétním zaměřením pro stanovení sledovaných látek. Přehledně zpracovaná literární rešerše, při jejímž zpracování bylo čerpáno ze 108, v převážné většině anglicky psaných, odborných publikací, je významným pokladem pro praktickou část. „Experimentální část“ naplňuje 41 stran. Nestandardně zahrnuje i podkapitolu „Výsledky a diskuze“. Vlastní popis postupů práce doplňují obrázky z jednotlivých kroků. Výsledky jednotlivých optimalizovaných kroků jsou zpracovány v tabulkách i graficky a krátce komentovány. V grafech však nejsou zaznamenány některé výsledky (pod LOQ, nad kalibrační závislostí), což působí na první pohled jako vzájemný nesoulad. Rovněž zde není zřetelně odděleno, kde končí optimalizace jednotlivých kroků nezbytných pro analýzu a kde začíná vlastní stanovení analytů v biouhlu. V množství výsledků se tedy může čtenář lehce ztratit. „Závěr“ však výstižně a krátce shrnuje poznatky získané z rozsáhlé experimentální části. Součástí DP i je „Příloha“ s příkladnými chromatogramy. V této DP se vyskytuje minimum formálních nedostatků (v souvětí se v poměru důsledkovém před spojkou „a“ píše čárka). Studentka v rámci své DP poznala skutečnou - „mravenčí“ až „detektivní“ analytickou praxi. Předkládaná DP patří svým rozsahem, zaměřením i objemem zpracovaných výsledků mezi nadstandardní DP. Hodnotím ji proto známkou A – výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 124040