FIALA, P. Analýza sladké papriky různého geografického původu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Diviš, Pavel

Student zcela splnil požadavky zadání diplomové práce. Student pravidelně docházel do laboratoře a intenzivně se věnoval zadané práci. Student včas zpracoval teoretickou část svojí práce, dosažené výsledky pravidelně konzultoval se svým vedoucím nebo konzultantem. Naměřená data sám zpracoval pomocí statistických metod. Výsledky své práce řádně diskutoval, při vypracování práce prokázal že umí pracovat s cizojazyčnou literaturou. Celou práci student odevzdal včas ke kontrole a v práci bylo nutné provést jen minimum korekcí. S prací Bc. Fialy jsem byl celkově velmi spokojen, jeho diplomovou práci doporučuji k obhajobě a hodnotím ji známkou A, tj. výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Mikulíková, Renata

Předložená diplomová práce je zaměřená na analýzy základních nutričních parametrů mleté sladké papriky z různých světových oblastí s cílem vyhodnotit vliv geografického původu na jejím chemickém složení. Teoretická část popisuje chemické složení papriky (voda, sacharidy, bílkoviny, lipidy, vitaminy, karotenoidy, oleoresin, kapsaicinoidy, zastoupení prvků a barva), jeho vliv na vlastnosti vyrobeného koření a analytické metody používané ke stanovení těchto parametrů. Podrobněji je popsána výroba mleté papriky od jejího pěstování až po vlastní zpracování. Dále je zmíněno posuzování jakosti a čistoty mleté papriky včetně možností jejího falšování a výskyt kontaminantů. Kapitola popisující výskyt kontaminantů by mohla být lépe zpracovaná (obsahuje drobné nepřesnosti – např. organochlorinové pesticidy, chybí použití insekticidů). Jsou velmi dobře popsány a vysvětleny použité statistické metody. Experimentální část obsahuje podrobné postupy zpracování jednotlivých analyzovaných parametrů i podmínky provedení analytických technik. Výsledky jsou zpracovány přehledně v tabulkách a grafech a podrobně popsány a komentovány v kapitole Výsledky a diskuse. Zvlášť musím ocenit vynikající statistické zpracování dosažených výsledků a jejich interpretaci v přehledných grafech. Závěry diplomové práce jsou formulovány velmi jasně a přehledně a odpovídají experimentálním poznatkům. Práce obsahuje celkem 100 citací, některé nejsou v seznamu použitých zdrojů uvedeny v jednotné formě. Formální stránka práce je na vynikající úrovni, grafické zpracování je provedeno vkusně a přehledně. Předložená práce splňuje požadavky na magisterskou diplomovou práci a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Využití literatury a její citace B
Závěry práce a jejich formulace A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Logické členění práce A
Splnění požadavků zadání A
Úroveň jazykového zpracování B
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 124017