ORIŠKOVÁ, S. Inkorporace mikrobiálních buněk do hydrogelových nosičů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Sedláček, Petr

Bc. Sofie Orišková ve své diplomové práci navrhla a otestovala originální koncept inkorporace mikrobiálních buněk do hydrogelových nosičů, který vychází z ideje realizovat gelaci in situ přímo v kultivačním médiu. Je s podivem, že tato jednoduchá myšlenka je doposud v odborné literatuře i v technologické praxi zcela opomíjena, ačkoliv představuje ekonomicky i technologicky velmi zajímavou variantu využitelnou v celé řadě aplikačních odvětví. Autorka práce se soustředila na využitelnost tohoto konceptu ve vývoji materiálů pro agrochemii, čemuž podřídila i strategii své experimentální práce (především výběr mikrobiálního producenta). Ačkoliv průběh řešení práce do velké míry negativně ovlivnila koronavirová krize, díky čemuž byla autorka nucena zvládnout časově a manuálně náročné experimentální úkoly v obrovské časové tísni a ve velkém stresu, dle mého názoru je výsledek jejího snažení obdivuhodný. Výsledky experimentální části práce jednoznačně potvrdily obrovský vědecký i aplikační potenciál uvedeného konceptu. Promyšlený systematický přístup k řešení práce (výběr analyzovaných parametrů ovlivňujících gelaci a návrh a testování paralelních metod pro jejich monitoring) zároveň vedl k vyvinutí ucelené metodiky, která umožní na pilotních experimentech realizovaných v této práci postavit základ navazující rozsáhlé experimentální studie. Ačkoliv i textová část práce byla v důsledku studentkou nezaviněné krizové situace připravována v časovém presu, na kvalitě výsledného se to nikterak neprojevilo. Autorka projevila až nezvyklou snahu o skutečnou a o literární prameny opřenou kritickou interpretaci získaných experimentálních dat, prokázala dostatečný vhled do jednotlivých odborných oblastí, které se v jejím multidisciplinárním tématu prolínaly. Zároveň prokázala formulační a stylistické nadání, které vede k tomu, že předložený text je nejen výsledkově bohatý, ale představuje i ucelené, srozumitelné a příjemně čtivé autorské dílo. Bc. Sofie Orišková ve své práci prokázala schopnost navzdory nepříznivým vnějším okolnostem samostatně realizovat vlastní výzkumný projekt, a to od stadia návrhu experimentů až po interpretaci a prezentaci získaných výsledků. Řešení její diplomové práce jí bezesporu přineslo ohromné množství (nejen odborných) životních zkušeností. S výsledkem svého snažení může být rozhodně spokojena. Práci hodnotím stupněm „Výborně (A)“ a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Celkový přístup k řešení úkolů A
Využívání konzultací při řešení práce A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Kvalita zpracování výsledků A
Závěry práce a jejich formulace A
Využití poznatků z literatury A
Studium literatury a její zpracování A
Splnění požadavků zadání A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Pekař, Miloslav

Diplomová práce rozpracovává originální nápad na vpravení buněk do hydrogelové matrice, zde s výhledem na aplikace v zemědělství. Jako základu hydrogelu využívá biopolymer přímo produkovaný vybranými buňkami. Je to práce v tomto směru průkopnická, takže přináší nejen odpovědi, ale také nové otázky pro další bádání. Práce má standardní strukturu, pouze chybí zvláštní část věnovaná vytčení cílů. V teoretické části autorka zdařile pojednává o obecných poznatcích ze všech oblastí významných pro její práci – o bakteriích podporujících růst rostlin, vyskytujících se zejména v rizosféře, o polyhydroxyalkanoátech jakožto jakýchsi „vedlejších“ produktech bakteriálního metabolismu, o alginátu, který posléze tvoří hydrogelovou matrici a je rovněž produkován vybranými bakteriemi, konečně o enkapsulaci a jejích technikách. Teoretická část svědčí o schopnostech autorky pracovat s odbornou literaturou a získat z ní poznatky důležité pro další a vlastní práci. Experimentální část dostatečně podrobně popisuje použité materiály i laboratorní postupy. Výsledková část popisuje úspěchy i peripetie při praktickém ověřování a realizování ústředního nápadu. Autorka k tomu přistupuje docela komplexně, byť stále jde o prvotní studii. Věnuje se samotné kultivaci vybraných buněk a optimalizaci jejích podmínek, charakterizaci obou bakteriálních biopolymerních produktů (alginátu a polyhydroxybutyrátu), podmínkám a možnostem gelace i mechanickým vlastnostem vzniklých gelů a nakonec se snaží i ověřovat přítomnost buněk ve vytvořené hydrogelové matrici. Z celé této části vyplývá schopnost diplomantky řešit chemickou problematiku v laboratoři a hodnotit smysl a význam výsledků experimentů. Výsledky objasnily některé aspekty řešené problematiky a ukazují potřebný směr další zkoumání. Práce je psána slovensky, takže jazykovou úroveň si netroufám posuzovat, nicméně bylo možné se v práci dobře orientovat a chápat, o co autorce jde. Formální stránka práce je na standardní úrovni, pár připomínek uvedu přímo. Oxid dusný asi nebude složkou dusíkatých hnojiv, jak se píše na str. 8; jména autorů citovaných prací nebývá zvykem psát kurzívou; obr. 36 na str. 59 by chtělo v popisku šířeji osvětlit; na obrázcích vidíme chybové úsečky, chtělo by uvést podrobnosti, co přesně znamenají a jak byly získány. Diplomantka prokázala schopnost samostatné tvůrčí práce, její diplomovou práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce B
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 124083