HORÁK, T. Vliv huminových kyselin na korozi oceli [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Doskočil, Leoš

Bakalářská práce se zabývá vlivem vodných výluhů huminových kyselin na korozi oceli za podmínek přirozeného pH s nízkým obsahem salinity. Problematika vlivu organických látek na korozi je doposud spíše na okraji korozní vědy, čemuž odpovídá i menší množství dostupné literatury. Zvláště koroze ocelí v přítomnosti huminových látek je nedostatečně prozkoumaná, jak dosvědčuje literární rešerše předložené práce. Tento nedostatek se také projevil v tom, že přístup k řešení experimentů kladl zvýšené nároky na samostatnost. Autor se přesto úkolu velmi dobře zhostil a položil kvalitní základ pro hlubší studium v dané oblasti. Student pracoval samostatně a zodpovědně, aktivně se zajímal o problematiku, samostatně diskutoval a interpretoval výsledky. Celkově hodnotím bakalářskou práci známkou "A".

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Buchtík, Martin

Bakalářská práce studenta Tomáše Horáka se zabývá studiem vlivu huminových kyselin na korozi oceli 12 020. V teoretické části bakalářské práce student pojednává o huminových kyselinách, ocelích a jejich korozním chování. I přesto, že student prokázal dobrou práci s odbornou literaturou, získal a zpracoval velké množství dostupných informací, je teoretická část pojata velmi obecně a student se měl spíše hlouběji věnovat zadané problematice. V experimentální části bakalářské práce se student zabýval hodnocením elektrochemických vlastností ocelí v korozních prostředích, a to pomocí potenciodynamických měření a metodou EIS. Dále byla v rámci praktické části provedena XPS a SEM/EDS analýza povrchu oceli po expozici v korozních prostředích. Experimentální část je i přes přítomné gramatické, typografické chyby a mnohdy nevhodně zvolené slovní obraty popsána relativně srozumitelně a obsahuje všechny potřebné náležitosti. Získaná data jsou dostatečně diskutována a citována. S ohledem na to, že se jedná o autorovu první větší práci, je třeba vyzdvihnout fakt, že práce jako celek působí dobrým dojmem, je přehledně zpracována a logicky členěna. Výše zmíněné nedostatky jsou vzhledem k množství zpracovaných výsledků a jejich interpretaci několikanásobně převýšeny a proto hodnotím bakalářskou práci stupněm A a doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování B
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků B
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 120205