ZOUHAROVÁ, K. Příprava a základní chemická a fyzikální charakterizace biouhlu z pšeničných otrub [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.
Bc. Kamila Zouharová měla za úkol zpracovat diplomovou práci, v rámci které se věnovala produkci a charakterizaci biouhlu z pšeničných otrub. Tato práce je součástí širšího výzkumu v oblasti ověřování konceptu biorafinerie pro zpracování pšeničných otrub. Produkci biouhlu studentka realizovala přímo v laboratorních podmínkách FCH VUT v Brně, kdy používala pec s řízenou atmosférou. Toto zařízení nebylo dříve pro produkci biouhlu z na půdě FCH VUT v Brně využito. Bylo tedy třeba celý proces optimalizovat. To se podařilo a vyprodukovaný biouhel ve většině parametrů splňoval nároky definované v European Biochar certificate. Studentka pracovala po zaškolení samostatně. Vyprodukované vzorky biouhlu charakterizovala pomocí široké škály metod. Aktivně využívala konzultací. Drobné rezervy jsem zaznamenal při práci s literaturou, kdy teoretická a diskusní část mohla být širší a kvalitnější. To ale zásadně nesrazilo kvalitu práce. Jako vedoucí tuto práci a celkový přístup studentky hodnotím celkovou známkou B - velmi dobře a doporučuji k obhajobě.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | C | ||
Využití poznatků z literatury | B | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A |
Diplomová práce Bc. Zouharové se zabývá výrobou biouhlu z pšeničných otrub, které vznikají jako vedlejší produkt v mlýnech. Kvalitní biouhel lze využít několika způsoby, při úpravě vody, v kosmetologii, nebo v zemědělství, téma diplomové práce je tedy aktuální. Studentka splnila zadání práce. V obsahu práce nejsou uvedeny všechny podkapitoly. Teoretická část práce se zabývá popisem biouhlu, technologiemi přípravy biouhlu a analytickými metodami používanými při charakterizaci biouhlu. Kvalitu této části práce snižuje řada překlepů, divné formátování textu, použití nekvalitních obrázků a zvláštních slovních obratů. Studentka jen velmi málo pracuje s dostupnou literaturou, kterou navíc špatně cituje. Nesprávné je umístění citace v textu, úplná citace v seznamu literatury i pořadí citací v textu. Na prvních 20 stránkách textu jsou např. citace v pořadí 1-29-2-3-26-12-13. Celé části textu jsou navíc složeny z jednoho zdroje. Autorka cituje nejvíce www stránku biouhel.cz (cit 1). Zvláštní je kapitola cyklus biouhlu, kapitola Srovnání výrobních technologií biouhlu nedává smysl. Technika ICP-OES není spektrofotometrickou technikou, rovněž hmotnostní spektrometrie nebývá řazena mezi separační techniky. Víceprvkové měření na jedné vlnové délce zmíněné v práci je v rozporu se základním principem emisní spektroskopie. V experimentální části považuji za nevhodné používat spojení pH biouhlu, studentka měřila pH výluhu. Navíc v práci studentka uvádí pH suspenze, ale zároveň uvádí že před měřením pH byl vzorek zfiltrován. K výluhu studentka použila roztok CaCl2 a poměr fází 1:5 bez bližšího vysvětlení proč tomu tak bylo. Podobně nepřesná formulace je "vodivost biouhlu". Dále studentka využila pro charakterizaci biouhlu několik instrumentálních technik, IČ spektroskopii, termogravimetrii, elementární analýzu, HPLC a několik fyzikálních technik. V rámci elementární analýzy studentka píše o zjištění poměru NCHSO, přitom obsah S ani O nebyl zjišťován. Celkově studentka podobně jako v teoretické části jen nepatrně používá dostupnou literaturu při diskuzi získaných výsledků. Celkově lze říci že práce splňuje požadavky kladené na VŠKP a práci tak doporučuji k obhajobě s hodnocením B-velmi dobře.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | B | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Využití literatury a její citace | C | ||
Úroveň jazykového zpracování | B | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | B | ||
Závěry práce a jejich formulace | B |
eVSKP id 123862