KISS, A. Infračervená spektroskopie tenkých vrstev [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Čech, Vladimír

Student nastudoval základy plazmochemické depozice z plynné fáze a základy infračervené spektroskopie, což mu umožnilo zpracovat teoretickou část práce, ale nevěnoval dostatek času hlubšímu studiu uvedených problematik a nevyužil konzultací pro porozumění plazmochemickému procesu, který je zásadní pro konstrukci chemické struktury deponovaného materiálu ve formě tenké vrstvy. Tyto nedostatečné znalosti mu neumožnily fundovanější přístup k analýze infračervených spekter vybraných vrstev, jejich interpretaci a diskuzi vývoje spekter v souvislosti s proměnnými depozičními podmínkami. Ocenil bych vyšší nasazení při řešení problematiky bakalářské práce.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Studium literatury a její zpracování B
Využití poznatků z literatury C
Kvalita zpracování výsledků C
Interpretace výsledků, jejich diskuse C
Závěry práce a jejich formulace C
Využívání konzultací při řešení práce D
Celkový přístup k řešení úkolů D
Splnění požadavků zadání C
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Čáslavský, Josef

Bakalářská práce je zaměřena na využití infračervené spektrometrie při charakterizaci tenkých vrstev vytvořených pomocí plazmochemické depozice tetravinylsilanu z plynné fáze. Práce má přiměřený rozsah 41 stran a má standardní strukturu. Je zpracována v jazyce anglickém na slušné úrovni, poměrně pečlivě, o čemž svědčí poměrně málo neopravených překlepů a chyb (např. na str. 25 je slovo „propose“, ale z kontextu vyplývá, že by se lépe hodilo „purpose“). Prohřeškem táhnoucím se celou prací je používání desetinných čárek. V teoretické části jsou charakterizovány tenké vrstvy a možnosti jejich přípravy, a dále je diskutována infračervená spektrometrie – obojí v adekvátním pojetí, u infračervené spektrometrie postrádám zmínku o metodách měření IČ spekter. V experimentální části je pak popsána aparatura pro depozici a infračervený spektrometr využívaný pro měření, a rovněž je charakterizován pracovní postup jak při depozici, tak i při registraci IČ spekter, ale opět není zmíněna metoda jejich měření. Získané výsledky jsou pak prezentovány a diskutovány. Je třeba podotknout, že diskuse je poměrně stručná až povrchní; např. změny dokumentované na Obr. 27 a 28 by si zasloužily hlubší diskuse. Seznam použitých zdrojů obsahuje 41 položek, jsou zde jak monografie, tak i články v odborných časopisech, skripta, vysokoškolské kvalifikační práce i odkazy na internet. Na poslední stránce je poměrně stručný, ale dostačující seznam zkratek. Z lingvistického hlediska bych měl jednu drobnou připomínku: Termín „FTIR spectroscopy“ není zcela korektní. Příponou „-skopie“ se označují techniky, kde detekčním elementem je lidské oko (např. mikroskopie). Pokud je analytický signál zpracováván a předáván uživateli např. ve formě spektra, používá se přípona „-metrie“. Toto neplatí u jednoduchých technik měřících jednu hodnotu, jako je například barometr, refraktometr, nefelometr, turbidimetr atd. K textu práce mám následující připomínky a komentáře: Na str. 9, Obr. 3: Překvapila mne šipka anotovaná jako „readsorption of film precursor“ – vzhledem k jejímu směru bych očekával spíše „desorption“. Na str. 13 je drobný nesoulad – vlnové délce 780 nm odpovídá vlnočet 12 820 cm^-1. Vlnočtu 12 000 cm^-1 odpovídá vlnová délka 800 nm. Na str. 19: jsou prohozeny proměnné ve vzorci pro vyhodnocení transmitance.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Interpretace výsledků, jejich diskuse D
Využití literatury a její citace B
Úroveň jazykového zpracování B
Formální úroveň práce – celkový dojem C
Závěry práce a jejich formulace D
Splnění požadavků zadání C
Logické členění práce B
Kvalita zpracování výsledků C
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 122334