ŠIMEK, M. Měřicí audio předzesilovač pro komunikátor [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Hanák, Pavel

Pan Šimek první verzi zesilovače neobhájil a nová verze je témeř zcela přepracovaná, přičemž student ji z větší části financoval sám. Dosažené parametry se výrazně zlepšily, ale stále nejsou optimální, např. sluchátkový zesilovač má zkreslení okolo 1%. Student mi text zaslal k revizi pouze jednou, takže v něm zůstalo mnoho typografických chyb a nesprávných pojmů. Z pohledu vedoucího mi však nejvíce vadil studentův celkový přístup. I když s konstrukcí podobných zařízení neměl velké zkušenosti, tak mnohé kroky nechával na poslední chvíli a pak neměl čas vše řádně odladit. I v prodlouženém termínu stále jezdil někde po dovolených a dokončení BP pro něj evidentně nebylo hlavní prioritou. To je také důvod, proč při psaní tohoto posudku (26.8.2020) zesilovač neotestoval ve skutečné aplikaci se simulátorem torza. Student navíc při řešení nebyl příliš samostatný, v zapojení i plošném spoji jsem postupně odhalil doslova desítky chyb a i vlastní realizace byla značně problematická. Nicméně zadání bylo téměř celé splněno a zesilovač je nakonec funkční, takže práci navrhuji hodnotit stupněm C.

Navrhovaná známka
C
Body
70

Posudek oponenta

Balík, Miroslav

První verzi bakalářské práce, kterou student Michal Šimek neobhájil, jsem již posuzoval. Práce měla zásadní nedostatky ve více ohledech. Druhá doplněná verze bakalářské práce je lepší. Student se řídil mými doporučeními pro správnou volbu vhodných obvodů a původní zapojení zcela přepracoval. Výsledkem je funkční laboratorní přípravek, který dle dokumentace bakalářské práce téměř splňuje požadavky na něj kladené vycházející z doporučení ITU-T Rec. P.381(08/2012). Samotné provedení přípravku není již tak pionýrské a pravděpodobně bude použitelné po optimalizaci několika rezistorů, které ovlivňují přenos jednotlivých součástí přípravku. Přenos kanálů stereofonního sluchátkového zesilovače totiž není shodný a mikrofonní předzesilovač nemá požadované zesílení. Vzhledem k tomu, že použitá zapojení jsou jednoduchá a katalogová, mohl být přípravek a samotná jeho dokumentace provedena podstatně lépe. Dokumentace práce obsahuje výrazné nedostatky. V práci je nemálo pravopisných chyb, chybějící čárky mezi větami, práce obsahuje překlepy, občas se student vyjadřuje nespisovně. Velice často používá slangové výrazy, nepřesná a někdy i chybná vyjádření. To snižuje výrazně úroveň především teoretické části, kde se student poměrně neúspěšně snaží definovat elementarity vlastními slovy a hlavně svým úhlem pohledu. Např. šum v kapitole 4 definuje jako náhodný signál s náhodně se měnící amplitudou, čímž deklaruje, že neví, co je šum, že neví, co je amplituda. Po formální stránce je práce na podprůměrné úrovni, zápis matematických vzorců je s náhodně se měnící velikostí fontu, ve vzorcích jsou chyby, vzorce v textu jsou odskočené směrem nahoru, číslování vzorců je v některých částech textu třímístné, v jiných dvoumístné, přestože text práce je krátký. Schémata jsou v měnících se měřítcích, v bitmapovém formátu, někdy nesmyslně zvětšené a tak v nízké kvalitě, obrázky nejsou v odstavcích středěny, volně jsou zaměňovány textové znaky mínus a pomlčka, mezi hodnotami a jednotkami nejsou vždy mezery atd. Text práce nemá číslované stránky, což je jev opravdu nevídaný. Především vzhledem k tomu, že je přípravek funkční a že student získal praktické zkušenosti s konstrukcí jednoduchého zařízení, doporučuji práci k obhajobě a hodnotím ji známkou E/55 bodů.

Navrhovaná známka
E
Body
55

Otázky

eVSKP id 128496