TARAGEĽ, M. Stabilita nosičů - částic a vláken na bázi PHA v různém prostředí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Márová, Ivana

Práce je zaměřena na studium stability, biodegradability a bezpečnosti degradačních produktů nanočástic a nanovláken na bázi PHA v různých prostředích, zejména v různých typech vodných prostředí. Hodnocení ekologické bezpečnosti nových materiálů je aktuálně součástí testů potřebných k jejich širšímu praktickému využití. Součástí práce byla příprava a analýza modelových extraktů, příprava a funkcionalizace nanočástic a nanovláken na bázi PHA a sledování dlouhodobé stability aktivních nanostruktur. Získané extrakty byly enkapsulovány do nanočástic nebo nanovláken a analyzována jejich velikost, stabilita a biologická bezpečnost v průběhu uchovávání v různých typech vodního prostředí . Předložená práce je zpracována ve slovenském jazyce, kvalitně na dobré formální i odborné úrovni. Řešená problematika je originální a vyžadovala jak organizační schopnosti, tak i zvládnutí řady různých technik (extrakční techniky, příprava částic a vláken, jejich charakterizace a funkcionalizace) a testů cytotoxicity. Diplomant zvládl metodicky i časově náročnou práci v souladu se zadáním, i když bylo řešení výrazně zkomplikováno podmínkami v pandemii. Student pracoval aktivně, vcelku samostatně a získal řadu orignálních poznatků. Studie byla řešena v rámci projektu smluvního výzkumu ve spolupráci s průmyslovým subjektem . Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem a kvalitě doporučuji diplomovou práci k obhajobě a hodnotím celkovou známku "výborně" (A).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace B
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Skoumalová, Petra

Bc. Matěj Tarageľ se ve své diplomové práci zabývá přípravou nanočástic a nanovláken na bázi PHA, jejich funkcionalizací vybranými aktivními látkami, testům stability v různých prostředích a testům bezpečnosti. V teoretické části své práce se autor věnuje využívaným metodám a možnostem přípravy liposomů, nanočástic a nanovláken. Dále jsou v práci popsány testovaná prostředí, kůže, polyhydroxyalkanoáty a vybrané aktivní látky. V experimentální části práce byly připraveny tři extrakty, které byly enkapsulovány do dvou typů částic. U částic byla stanovena enkapsulační účinnost, velikost a stabilita pomocí zeta potenciálu. Následně byla sledována měsíční stabilita částic a množství uvolněných aktivních látek v různých prostředích. Dále byly připraveny PHB nanovlákna s obsahem extraktů a rovněž bylo sledováno v průběhu jednoho měsíce množství uvolněných aktivních látek v různých prostředích. Na závěr byly připravená nanovlákna podrobena i testům cytotoxicity. Autor tedy provedl řadu časově náročných experimentů. Dosažené výsledky jsou stručně okomentovány a přehledně shrnuty v závěru. V práci se vyskytuje několik formálních a stylistických nedostatků. Například popisky obrázků v teoretické části práce jsou v anglickém jazyce, dále se v práci vyskytují drobné překlepy a hovorové výrazy (např. str. 13: „Ak sa baktéria kŕmi propionátom“). V experimentální části práce jsou pak grafy s absorpčními spektry špatně čitelná a u grafů s výsledky ze stanovení velikosti částic mělo být použito logaritmické měřítko. Tyto formální nedostatky však nijak nesnižují kvalitu práce. Celkově lze pak konstatovat, že všechny stanovené cíle zadání byly splněny. Práci doporučuji k obhajobě a hodnotím celkovou známkou "A".

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování B
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 123924