UHER, T. Optimalizace tisku chemického kódu s XRF identifikací [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Veselý, Michal

Student v omezené míře splnil požadavky zadání. Nedokázal efektivně využít čas pro vypracování práce v 1. i 2. ročníku navazujícího studijního programu, jeho činnost byla doprovázena neustálým posouváním termínů dílčích úkolů. Svojí diplomovou prací se měl podílet na řešení externího projektu, avšak výsledky včas nezpracoval.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání C
Studium literatury a její zpracování E
Využití poznatků z literatury E
Kvalita zpracování výsledků D
Interpretace výsledků, jejich diskuse E
Závěry práce a jejich formulace E
Využívání konzultací při řešení práce D
Celkový přístup k řešení úkolů E
Navrhovaná známka
E

Posudek oponenta

Ďurovič, Michal

Předkládaná diplomová práce Bc. Tadeáše Uhera „Optimalizace tisku chemického kódu XRF indentifikací" byla zaměřena na nalezení nejvhodnější tiskové kompozice chemické značky, která by jednoznačně identifikovala vlastníka označeného archivního dokumentu, byla prakticky neviditelná a je čitelná XRF spektrometrem. Tiskové formulace tvořily oxidy lantanoidů, niobu a up-konverzního pigmentu ve vhodném pojivu, které byly nanášeny na dva různé typy modelových papírů a reálné (ale skartovné) archiválie tamponovým tiskem. Důležitou součástí této práce bylo vyhodnocení změřených XRF spekter pomocí SW Origin 2019b a následná separace pásů. Předložená dizertační práce obsahuje všechny náležité kapitoly, pouze cíle diplomové práce by neměly být uváděny v kapitole Výsledky práce a diskuze. Obdobně tak konstatování, co bylo měřeno a připraveno na FCHT VUT v Brně, VŠCHT Praha, Národním archivu Praha a COC s.r.o. Pardubice by mělo být spíš uvedeno v experimentální části diplomové práce. Práce je napsána přehledně, s relativně malým množstvím chyb a překlepů, nicméně výrazy typu "pozoruhodné analytické parametry" (str. 33), slangový výraz "fitování píků" (v celé práci) do diplomové práce nepatří. Zkratky PMI, QC, QA by měly být vysvětleny (v seznamu zkratek jsem je nenalezl). Větší přehlednosti spekter uvedených na Obr. 30 až 69 by prospělo popisování jednotlivých pásů. Kvalitně zpracovaná teoretická část diplomové práce podává ucelený přehled o různých způsobech ochrany dokumentů pomocí bezpečnostních prvků a byla vypracována na základě 32 literárních citací. V kapitole Výsledky a diskuse, kromě již uvedené výtky týkající se cílů diplomové práce, jsou výsledky prezentovány formou spekter a tabulek. Výsledky jsou sice popsány, avšak diskutovány jsou již méně. Není v Tab. 4 u ekvisignální směsi S0444 uveden špatný poměr prvků ve směsi? V kapitole 4.1 se objevuje jako podklad sulfátová buničina a PET fólie, aniž by tyto materiály byly v kapitole 3.1.1 uvedeny a specifikovány! Důležitým závěrem této práce bylo zjištění, že druhá emisní čára K železa neruší signál druhé emisní čáry L dysprosia. Železo je totiž většinou rozptýleno v celé ploše papírového dokumentu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání C
Logické členění práce B
Kvalita zpracování výsledků D
Interpretace výsledků, jejich diskuse D
Využití literatury a její citace B
Úroveň jazykového zpracování C
Formální úroveň práce – celkový dojem C
Závěry práce a jejich formulace D
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 124146