PONČÍKOVÁ, A. Studium přírodních látek květu černého bezu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Veselá, Mária

Študentka preukázala schopnosť samostatne pracovať na zadanej téme. K danej problematike získávala nové informácie štúdiom odborných časopiseckých publikacií, literatúry a z internetu. V laboratóriu pracovala veľmi dobre, avšak experimentálnej časti venovala málo času. Aktivita na dokončenie a finalizáciu BP výrazne poklesla po skončení experimentálnej práce, čo sa prejavilo i na kvalite a spracovaní výsledkov. Možnosť konzultácii nevyužila v čase na tom určenom.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků D
Interpretace výsledků, jejich diskuse D
Závěry práce a jejich formulace E
Využívání konzultací při řešení práce E
Celkový přístup k řešení úkolů E
Splnění požadavků zadání D
Studium literatury a její zpracování E
Využití poznatků z literatury E
Navrhovaná známka
E

Posudek oponenta

Skoumalová, Petra

Studentka Alžbeta Pončíková se ve své bakalářské práci věnuje studiu přírodních látek květu černého bezu. Práce je zpracována pouze v rozsahu 27 stran. V teoretické části práce pak autorka velmi stručně popisuje bez černý, stanovované aktivní látky, použité metody a využívané mikroorganismy. Zadaná rešerše o přírodních látkách obsažených v květu bezu černého není v práci takřka zmíněna. V práci také není zcela dodrženo doporučené formátování, vyskytují se zde i další chyby, například spojená slova a překlepy. V experimentální části práce autorka provedla u připravených vodných extraktů stanovení antioxidační aktivity a antimikrobiální aktivity. Dále stanovila u bezových extraktů i obsah polyfenolů a flavonoidů. Výsledky jsou prezentovány formou grafů i tabulek. Orientaci v textu však snižují četné chyby. Tabulky uvedené v práci neobsahují nadpisy, u grafu č. 4 chybí popis os, u grafu č. 5 pak chybí legenda. Výsledky bez tohoto označení tak zcela ztrácí hodnotu. V práci rovněž postrádám jakékoliv statistické zpracování naměřených dat. Dosažené výsledky jsou pak jen velmi stručně okomentovány a shrnuty do závěru. V práci se nachází celá řada stylistických a formálních nedostatků, celkově by si práce zasloužila mnohem více pozornosti. Autorka však uspokojivě splnil zadání své práce, proto doporučuji práci k obhajobě a hodnotím celkovou známkou "E".

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Interpretace výsledků, jejich diskuse E
Využití literatury a její citace E
Úroveň jazykového zpracování E
Formální úroveň práce – celkový dojem E
Závěry práce a jejich formulace E
Splnění požadavků zadání D
Logické členění práce C
Kvalita zpracování výsledků E
Navrhovaná známka
E

Otázky

eVSKP id 115930