STARÁ, K. Pesticid glyfosát a možnosti jeho stanovení [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Řezáčová, Veronika

Studentka Kristýna Stará předkládá svou bakalářskou práci (BP) na téma „Pesticid glyfosát a možnosti jeho stanovení“. Tato BP zahrnuje jak část teoretickou, tak i praktickou. Její náplní je představit herbicid glyfosát, jehož používání přináší bouřlivé diskuze, a optimalizovat izotachoforetickou metodu jeho stanovení v našich podmínkách. Teoretická část přináší věcný přehled informací. V praktické části byly zkoušeny různé přístupy analýzy standardu, byly analyzovány reálné postřiky s glyfosátem a testovány analýzy půdních matric po aplikaci postřiku. Studentka přistupovala k řešení své bakalářské práce aktivně. Během své činnosti v laboratoři byla samostatná, v krátké době získala zručnost při práci s izotachoforézou. Sama si také navrhla testy s půdou. Studentka naplnila předkládanou BP její zadání. Vzhledem ke kladnému přístupu k zadanému úkolu i dosaženým výsledkům hodnotím stupněm A (výborně) a doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Splnění požadavků zadání A
Využití poznatků z literatury A
Studium literatury a její zpracování A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Mravcová, Ludmila

V předložené bakalářské práci se studentka zabývá aktuálním tématem analýzy pesticidu glyfosátu. Práce je rozdělena na část teoretickou a část praktickou s popisem použitých metod. V teoretické části především oceňuji rozsáhlou rešerši v oblasti využívaných technik pro analýzu glyfosátu a jeho metabolitů v životním prostředí. Jen v některých překladech použité literatury se vytratila srozumitelnost popisovaných metod. Studentka neopomněla zmínit rozpory v pohledu světových organizací na škodlivost a využití glyfosátu v zemědělství. Ve vlastních experimentech používala studentka základní laboratorní model pro ověření sorpce glyfosátu na tři různé vzorky půdy. Zde by bylo lepší pouhý vizuální popis půd nahradit relevatním popisem fyzikálně-chemických vlastností půdy. Výsledky pokusů jsou shrnuty v tabulkách a patřičně komentovány. Chybí širší diskuze výsledků s dostupnými publikacemi. Celkově je práce logicky členěna a srozumitelně jazykově zpracována s minimálním množstvím překlepů. Práci doporučuji k obhajobě a hodnotím ji stupněm A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace B
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 123760