CHOVANEC, M. Modifikace ligninu izolovaného z odpadu z vinařství [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Kovalčík, Adriána

Cieľom tejto práce bolo izolovať lignín z hroznových výliskov a zistiť, či má antimikrobiálne účinky. Hroznové výlisky patria medzi lignocelulózové materiály, ktoré sú veľmi bohaté na lignín s obsahom až 40%. Ligníny majú rôznu štruktúru, ktorá závisí od rastlinného zdroja a spôsobu izolácie a modifikácie a preto majú aj rôzne vlastnosti. Študent mal preveriť hypotézu, že lignín modifikovaný striebrom bude vykazovať výrazné antimikrobiálne vlastnosti. Rada by som vyjadrila obdiv k obrovskému nadšeniu pre prácu v labolatóriu a pre pokusy, ktoré študent prejavil. Táto práca získala vďaka jeho angažovanosti úplne iný rozmer, pretože vďaka jeho iniciatíve bolo možné lignín izolovať v reaktore. Študent si sám nakreslil reaktor, vyhľadal odborníkov na Slovensku a tí mu ho navrhli a zostrojili. Práca je napísaná prehľadne a na vysokej úrovni (až na nejaké preklepy a gramatické chyby), obsahuje základné a dôležité informácie o lignínoch, jednotlivých druhov, ich vlastnostiach a sumarizáciu metód pre prípravu lgnínu modifikovaného striebrom. Rozsah experimentálnej práce bol široký, zahrňoval izoláciu lignínu, jeho základnú charakterizáciu, jeho modifikáciu striebrom a testovanie antimikrobiálnych vlastností. Študent bol veľmi učenlivý a samostatný. Využíval a dodržiaval zadané termíny kontroly práce. Chcela by som vyzdvihnúť obrovskú angažovanosť, pracovitosť, shopnosť pracovat v tíme a ochotu pomôcť a zapojiť sa aj do iných labolatornych prác. Zadané ciele bak. práce boli splnené v plnom rozsahu. Sekcia výsledky a diskusia bola napísaná na požadovanej úrovni. Vzhľadom k vyššie vymenovaným skutočnostiam, doporučujem prácu k obhajobe a hodnotím ju známkou výborne (A).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Mikulíková, Renata

Předložená bakalářská práce se zabývá antimikrobiálními vlastnostmi soda ligninu, který byl izolovaný z hroznových výlisků. Teoretická část je přehledně zpracovaná a podrobně popisuje lignin, jeho strukturu, vlastnosti, použití a možnosti modifikace. Experimentální část detailně popisuje dva způsoby izolace ligninu, jeden v laboratorních podmínkách v reakční nádobě a druhý ve speciálně vyrobeném autoklávu. Dále je popsána výroba komplexu ligninu s částicemi stříbra, stanovení antimikrobiální aktivity a zjištění struktury ligninu metodou FTIR. Výsledky jsou zpracovány přehledně v tabulkách, doplněny vhodnými obrázky a popsány a komentovány v kapitole Výsledky a diskuse. Závěry bakalářské práce jsou správně formulovány a odpovídají experimentálním výsledkům. Práce obsahuje celkem 47 citací, některé nejsou v seznamu použitých zdrojů uvedeny v jednotné formě. Formální stránka práce je na velmi dobré úrovni, grafické zpracování je provedeno vkusně a přehledně. Předloženou práci doporučuji ji k obhajobě a hodnotím známkou A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Úroveň jazykového zpracování B
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 123868