KŠENŽIGHOVÁ, P. Enkapsulace aktivních a doplňkových složek energetických nápojů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Skoumalová, Petra

Ve své bakalářské práci se studentka Petra Kšenžighová zabývala vývojem vlastního energy drinku s využitím přírodních aktivních látek a techniky enkapsulace. Cílem práce pak byl vývoj a charakterizace moderních energy drinků. Studentka všechny tyto stanovené cíle zadání splnila. V rámci teoretické části práce studentka zpracovala literární rešerši na zadané téma, kde prokázala výbornou schopnost práce s odbornou literaturou. Studentka přistupovala ke své práci velice aktivně. Po celou dobu projevovala velký zájem o studovanou problematiku. Postup práce a výsledky vždy průběžně konzultovala a především v pozdější fázi řešení své práce se studentka také aktivně podílela na plánování a organizaci jednotlivých experimentů. Samostatně přistupovala i k navržení finálních produktů. Prokázala také mimořádnou laboratorní zručnost, když zvládla celou řadu využívaných technik. Zvládla rovněž dosažené výsledky své práce přehledně zpracovat a kvalitně formulovat dílčí i celkové závěry práce. Práci proto doporučuji k obhajobě a hodnotím celkovou známkou "výborně" (A).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Splnění požadavků zadání A
Využití poznatků z literatury A
Studium literatury a její zpracování A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Vysoká, Marie

Předložená bakalářská práce Petry Kšenžighové je zaměřena na enkapsulaci aktivních a doplňkových složek energetických nápojů. Cílem práce byl návrh vlastních energetických nápojů složených z aktivních složek vybraných rostlin a ovoce. V dnešní době se čím dál častěji setkáváme s nadměrným užíváním energetických nápojů ať už adolescenty či sportovci a proto se domnívám, že snaha vytvořit jejich zdravější formu je velice příznivá. Práce je vhodně a logicky členěna. Teoretická část přehledně informuje o dané problematice tématu. V experimentální části se studentka věnovala charakterizaci jednotlivých extraktů z hlediska množství polyfenolů, flavonoidů, antioxidační aktivity, lipofilních barviv, kofeinu a vitmínu C. Vybrané extrakty byly také enkapsulovány do liposomů, které byly následně charakterizovány. Nakonec studentka navrhla na základě shromážděných dat vhodnou kombinaci produktu k senzorické analýze. Výsledky jsou logicky uspořádané, řádně okomentované a pro přehlednost vhodně doplněny o grafické znázornění. Bakalářská práce dle mého názoru splňuje požadavky uvedené v zadání, a z tohoto důvodu ji hodnotím stupněm „ Výborně – A“ a doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 123932