PECHÁČEK, M. Stanovení aktivních složek a biologických účinků vybraných netradičních cereálií [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Márová, Ivana

Bakalářská práce je zaměřena na charakterizaci biologicky aktivních látek a účinků vybraných netradičních cereálií. Téma bylo zadáno na základě návrhu studenta, který přistupoval k jeho řešení s velkým zájmem, iniciativně a téma sám aktivně rozvíjel. Sám rovněž navrhl složení a vyrobil vzorky sladkého pečiva z mouky netradičních cereálií ; tyto vzorky pak byly senzoricky hodnoceny. Časově náročná práce vyžadovala zvládnutí velkého rozsahu různých experimentálních technik (instrumentální metody, enzymové metody, buněčné techniky, senzorická analýza, potravinářské technologie). Student projevil značnou samostatnost, laboratorní zručnost i organizační schopnosti při zvládnutí časově i metodicky náročné práce. Během práce aktivně využíval konzultace. Student projevil rovněž schopnost zpracovat a kriticky hodnotit získané výsledky. Výstupem je velmi kvalitní a rozsahem i obsahem nadstandardní bakalářská práce. Výsledky budou základem a východiskem pro navazující studie a mají i přímý přesah na spotřebitele. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem doporučuji práci k obhajobě a hodnotím celkovou známkou "výborně (A)".

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Vysoká, Marie

Bakalářská práce studenta Michala Pecháčka se zabývá stanovením aktivních složek a biologických účinků vybraných netradičních cereálií. Bakalářská práce je standardně členěna na teoretickou část věnovanou především charakteristice aktivních látek, používaných metod a metodám stanovení jednotlivých vzorků. Rešerše je založena na aktuálních odborných článcích. Následuje experimentální část, kde je sepsána samotná příprava vzorků včetně experimentálního nastavení jednotlivých měření. V kapitole Diskuze a výsledky popisuje student experimentálně naměřené závislosti, ale bohužel přehlednost jednotlivých grafů je snížená nevhodnou volbou daného zobrazení např. Obrázek 12. Pokud se týče celkového dojmu a členitosti práce tak bych chtěla upozornit na špatnou typografii obsahu práce, která snižuje jeho přehlednost. Cíle definované v zadání bakalářské práce byly dle mého názoru zcela splněny a předloženou bakalářkou práci Michala Pecháčka hodnotím stupněm „ Výborně- A“ a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Závěry práce a jejich formulace A
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků B
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 123933