VAŠKŮ, B. Izolace a charakterizace oleje z kávy různého typu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Skoumalová, Petra

e své bakalářské práci se studentka Barbora Vašků zabývala charakterizací různých extraktů a izolací aktivních látek z kávy. Cílem práce bylo především srovnání složení extraktů a olejů získaných z různých druhů kávy. Studentka všechny stanovené cíle zadání splnila. V rámci teoretické části práce zpracovala literární rešerši na zadané téma, přičemž prokázala velmi dobrou schopnost práce s odbornou literaturou. V rámci experimentální části práce pak prokázala i velmi dobrou laboratorní zručnost. Studentka navíc přistupovala ke své práci velice aktivně a se zájmem o danou problematiku. Postup práce a výsledky také průběžně konzultovala. Dosažené výsledky dokázala rovněž přehledně zpracovat, okomentovat a velmi dobře formulovala dílčí i celkové závěry práce. Práci proto doporučuji k obhajobě a hodnotím celkovou známkou "výborně" (A).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Hoová, Julie

Předložená bakalářská práce Barbory Vašků se zabývá izolací a charakterizací olejů z kávy různého typu. Toto téma je zajímavé z hlediska nalezení nejefektivnější extrakce bioaktivních látek z kávových zrn k následnému využití v kosmetickém průmyslu. Teoretická část je zaměřena na kávové zrno, a to i z nutričního hlediska a jeho technologického zpracování. Dále blíže informuje o fenolických sloučeninách, UV záření a způsobech izolace olejů. V experimentální části se studentka věnovala charakterizaci jednotlivých extraktů z hlediska množství bioaktivních látek (kofein, celkové množství fenolických sloučenin, flavonoidů a antioxidační aktivita). Dále byla u všech extraktů změřena kritická vlnová délka a SPF faktor. Studentka nakonec všechna měření mezi sebou porovnala a diskutovala využitelnost jednotlivých vybraných druhů káv v kosmetických přípravcích. Práce je vhodně a logicky členěna s dostatečným využitím správně citované literatury. Výsledky měření jsou řádně okomentované a přehledně prezentované (grafické znázornění a tabulky). Do budoucího měření v této problematice bych doporučila proměření dalších významných lipofilních sloučenin a stanovení SPF faktoru v konečných produktech. Bakalářská práce splňuje požadavky uvedené v zadání, a z tohoto důvodu ji doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 123935