VAJDÍKOVÁ, T. Stanovení akrylamidu v kávě pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Diviš, Pavel

Tereza Vajdíková splnila zadání své práce. O svojí práci se intenzivně zajímala, k zadaným úkolům přistupovala velmi svědomitě, po celou dobu práce v laboratoři byla velmi pečlivá. Studentka včas vypracovala teoretickou část svojí práce. Po naměření potřebných dat dokázala výsledky s využitím konzultací s vedoucím/konzultantem řádně zpracovat. Malou rezervu měla studentka v jazykovém zpracování a v interpretaci/diskusi získaných výsledků, nicméně připomínky vedoucího práce vždy pochopila a zapracovala je velmi rychle do svojí práce. Kladně hodnotím rozšíření práce o analýzu vzorků kávy z různých pražíren, což bylo provedeno na základě iniciativy studentky, která si mj. sama sehnala potřebné vzorky k analýze. Bakalářskou práci Terezy Vajdíkové doporučuji k obhajobě a hodnotím ji známkou A-výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Vítová, Eva

Tato bakalářská práce se zabývá stanovením akrylamidu v kávě. Teoretická část vychází z celkem 46 poměrně kvalitních literárních zdrojů, je zpracována přehledně, čtivě a tvoří kvalitní podklad pro provedení experimentů. Výskyt překlepů, pravopisných a formálních chyb je minimální. Podstatou experimentální části byla optimalizace a validace metody stanovení akrylamidu pomocí HPLC-DAD, metoda byla následně aplikována na reálné vzorky kávy. Získané výsledky jsou prezentovány formou tabulek a grafů. Výsledky jsou správně interpretovány a stručně diskutovány, nechybí ani kvalitní statistické zpracování. Chybí mi však kapitola „Statistické zpracování výsledků“, kde je souhrnně popsáno, jakým způsobem byly zpracovány výsledky, jaký byl použit software, metody apod. Část informací je uvedena mezi výsledky, část není uvedena vůbec. Připomínky k vypracování: - v práci jsou používány jednotky neplatné podle SI …mg/l, ml/min apod. … - veškeré zkratky musí být vysvětleny, když se poprvé objevují v textu, a uvedeny v seznamu symbolů a zkratek, - tabulky musí být tzv. samovysvětlující, tedy veškeré použité zkratky, značky apod. musí být vysvětleny v legendě. Výše zmíněné nedostatky nesnižují výrazně celkový dojem z práce, zadání bylo splněno, práce je zajímavá a mohu ji doporučit k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků B
Logické členění práce B
Splnění požadavků zadání A
Závěry práce a jejich formulace A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Úroveň jazykového zpracování A
Využití literatury a její citace A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 124004