BRUŠTÍK, D. Aplikace voltametrie pro simultánní stanovení vybraných mikroelementů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Řezáčová, Veronika

Student David Bruštík předkládá svou bakalářskou práci (BP) na téma „Aplikace voltametrie pro simultánní stanovení vybraných mikroelementů“. Tato BP obsahuje jak část teoretickou, tak část praktickou. V teoretické části jsou představeny vybrané mikroelementy, konkrétně Cu, Zn (esenciální), Cd a Pb (toxické). Následuje přehled metod jejich stanovení s detailním zaměřením na volumetrii. Práce byla vypracována ve spolupráci s ÚCHTOŽP, na níž jsme se dohodli až v průběhu zimního semestru tohoto akademického roku. I přes další omezení, především pak nepřenositelnost publikovaných postupů a využití rozkladných metod, se zvýšeným úsilím v čase po karanténě podařilo získat uvedené výsledky. Náplň předkládané BP splňuje cíle zadání. Práci doporučuji k obhajobě a hodnotím stupněm A - výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Studium literatury a její zpracování B
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků B
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Splnění požadavků zadání A
Závěry práce a jejich formulace A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Komendová, Renata

Předložená bakalářská práce studenta Davida Bruštíka s názvem „Aplikace voltametrie pro simultánní stanovení vybraných mikroelementů“ splnila zadání a všechny vytčené cíle. Bakalářská práce je sepsána na 43 stranách. Teoretická část obsahuje 19 stran, kde student popisuje vybrané mikroelementy v potravinách (měď, zinek, kadmium a olovo), jejich charakteristiku, vlastnosti, toxicitu, výskyt a koncentrace. V souladu s cíli BP je v teoretické části také podrobně rozpracována kapitola, zabývající se analytickými metodami stanovení vybraných mikroelementů, s podrobnějším zaměřením na voltametrické techniky. Celkově bylo použito 48 literárních odkazů. Experimentální část se zabývá popisem použitých chemikálií, analyzovaných reálných vzorků, použitým přístrojem a podmínkám měření a podrobnému popisu metodiky předúpravy reálných vzorků pomocí mikrovlnné extrakce. Kapitola Výsledky a diskuze se nachází na 7 stranách a jsou zde podrobně diskutovány dosažené výsledky. V kapitole Závěr jsou přehledně zhodnoceny dosažené výsledky a zejména použitelnost voltamerické techniky pro simultánní stanovení vybraných mikroelementů v potravinách a nápojích. Tato metoda se jeví jako levná, účinná, s dostatečnou citlivostí pro analýzu potravinářských produktů. Předloženou bakalářskou práci doporučuji k obhajobě a hodnotím známkou A - výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 124487