WINTER, J. Napjatostně deformační analýza Kozlovské rozhledny [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Fuis, Vladimír

Bakalářská práce se zabývá napjatostně deformací analýzou Kozlovské rozhledny, která měla být modelována jako prutová soustava. V první části práce měla obsahovat úpravu topologie prutů reálné Kozlovské rozhledny tak, aby se jednalo o prutovou soustavu. Tato část práce je velmi časově náročná a je u ní nutné mít velkou trpělivost, kterou patrně diplomant neměl. Soustavu sice upravil, ale nikoli tak, aby to byla prutová soustava, která musí být vnitřně nepohyblivá. Následně tuto upravenou konstrukci řešil styčníkovou metodou a obdržel výsledky, což je velmi zvláštní, protože vnitřně pohyblivá soustava není ve statické rovnováze, tudíž rovnice statické rovnováhy nelze použít. Práce obsahuje další fatální chyby, na které upozorňuje oponent, takže není nutné je opakovat. Diplomant s vedoucím sice hojně konzultoval, ale výsledek těchto konzultací není v práci vidět. Z práce je patrné nepochopení problematiky prutových soustav a dále chybí absence elementárních kontrol řešení, na které upozorňuje i oponent. Celkově konstatuji, že práce je na velmi slabé úrovni. Diplomantovi jsem ji nedoporučil odevzdat, on ji přesto odevzdal, takže ji nemohu hodnotit jinak než stupněm „F“.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání F
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod F
Vlastní přínos a originalita F
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry F
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii F
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací C
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
F

Posudek oponenta

Vaverka, Jiří

Cílem bakalářské práce bylo provedení napjatostně deformační analýzy reálné rozhledny, která měla být modelována jako prutová soustava. Předložená práce však bohužel svědčí o tom, že autor problematiku prutových soustav nezvládl, nechápe význam souvisejících pojmů a především není schopen kritického zhodnocení svých vlastních výsledků. V opačném případě by totiž musel i zběžnou kontrolou odhalit, že prakticky všechny výsledky analytické části práce jsou špatně. Napjatostně deformační analýza je provedena pro soustavu, která již od pohledu obsahuje pohyblivé styčníky, u kterých při daném zatížení nemůže nastat silová rovnováha. Autor přesto tvrdí, že síly v prutech a ve vazbách určoval z rovnic statické rovnováhy sestavených pro jednotlivé styčníky. V práci jsou uvedeny 3 sady výsledků pro 3 různé zátěžné stavy; vypočítané hodnoty stykových sil ve vazbách však ani v jednom případě nejsou v rovnováze s aplikovaným vnějším zatížením. Pro první zátěžný stav, kdy je model zatížen pouze tíhovými silami a uložen staticky určitě, jsou v Tab. 6 uvedeny nenulové hodnoty stykových sil ve vodorovných směrech, které ale při daném zatížení a uložení ve vazbách nemohou vzniknout. Vazby k okolí jsou navíc zvoleny nevhodně, protože u většiny styčníků v podstavě není zamezen posuv ve svislém směru, což jistě neodpovídá realitě. O tom, že vypočítané síly netvoří rovnovážnou soustavu se lze přesvědčit také rozborem sil působících na jednotlivé styčníky uvnitř soustavy. Celkově jsou tedy bohužel výsledky bakalářské práce prakticky bezcenné. Jejich nesprávnost je navíc na různých místech v práci patrná takřka na první pohled a jestliže autor toto v průběhu práce neodhalil, pak jeho snažení nemohu hodnotit jinak než stupněm F.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání F
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod F
Vlastní přínos a originalita F
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry F
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii F
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací C
Navrhovaná známka
F

eVSKP id 129758