BAŽÍKOVÁ, M. Bratislava a Prešpurk, profanní sacrum [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. .

Posudky

Posudek vedoucího

Kiszka, Josef

Bolavé ztracené místo města, bolavé srdce slovenské patriotky. Odvaha studentky vstoupit se svou práci právě sem je potěšitelná, kdo se bojí, nesmí do lesa. Průběh práce nebyl hladký a čas hledání smysluplného konceptu se nedal redukovat, nechtěla-li autorka brouzdat v plytké vodě. Co se muselo vložit do přemyšlení a konceptualizace, toho se nedostávalo při konkretizaci. Předmětem DP byla obnova prostoru mezi Hradem, historickým jádrem s korunovační katedrálou a Dunajem s mostem SNP. Cílem a ambici diplomantky byly návrat charakteru prostoru a atmosféry Prešpurku a na degradovaném inženýrském severním předmostí mostu SNP v prostoru Rybího trhu a začleněním estakád vytvořit kompaktní městskou strukturu a nové společensko-duchovní centrum města. DP je dobře strukturovaná s výborně abstraktně vyjádřenými principy a ideovým postupem, je jasně čitelná a konzistentní. Vše ono architektonicky „podstatné“ vidím, ono „nutné“ jen trochu domýšlím. Oceňuji: - Viz předchozí - Ideovou kvalitu - Symbolický základ práce - Práci se vším, co místo poskytuje, se starým i novějším, náturou, kulturou, charakterem vnějších ploch a spojením s místem a kontextem jak věcně tak i formou a jazykem - Exteritorializaci předmětu řešení, dějinnou vztahovost - Atmosféru - Komponovanost slavnostního „primitivů“ „nahoře“ a přirozenou živelnou organiku „dole“ - Osobitou něžnou individuální grafiku - Pregnantní vyjádření idejí a konceptu Přínos: - Že je to provokace? Je! Že to může být bouřlivé? Tak ať! Když ne Mária, tak kdo? Když ne teď, tak kdy? Prostě mravnost. Využití: - Diskusní materiál pro Bratislavu, další příspěvek k diskuzi o místě; - Reprezentace FA a UN DP prokazuje zřetelně připravenost a zdatnost studentky jak po stránce intelektuální, metodologické, odborné, tak i konceptuální a tvůrčí a v neposlední řádě i grafické a prezentační. DP navrhuji k obhajobě a hodnotím

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování A 90 DP naplňuje dostatečně zadání. Práce je kompletní, obsahuje teorii i praktikum, obsahuje urbanistické uchopení, program i řešení velmi rozsáhlého komplexu s akcentací koncepce celku a začlenění a humanizaci urbanity. Práce je výsledkem rozsáhlých a promyšlených analýz a interpretací a odvážným vyjádřením osobního nekonvenčního názoru na obnovu a revitalizaci historického prostoru s mnohá funkčními, provozními i formálními vztahy.
Navrhovaná známka
A
Body
90

Posudek oponenta

Bindr, Tomáš

Těžiště diplomové práce spočívá v hluboké analýze daného místa, širokospektrálního hledání otázek k vlastním odpovědím a v silnému konceptu řešení rozsáhlého území. Snaha o nápravu chyb minulých, navrácení ducha místa a filozofie přístupu k řešení vlastního objektu je úctyhodná.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení A Diplomová práce rehabilituje ztracené místo a obnovuje historickou vazbu mezi hradem a historickým centrem Bratislavy. Dopravní uzel na místě bývalého Rybího rynku vznikl dopravním propojením Petržalky s centrem Bratislavy. Ó jak jsme byli pyšní na inženýrské dílo - most SNP. Kupředu levá, ni krok zpět ! Studentka predikuje dopravním řešením na úrovni města zklidnění dopravní tepny a její přeměnu na městotvorný bulvár. Znovu iniciuje výstavbu drobné substancionální struktury sanované čtvrti Vydrici v podhradí a její propojení s Dunajem. Na místě Rybího rynku, jenž není možné zpátky obnovit, doplňuje kompozici sakrálního prezentanta ( Dóm sv. Martina) a profánního prezentanta ( Bratislavský hrad ) třetím symbolickým objektem „profánním sacrem“. Ten navíc tvoří ukončení Hviezdoslavova náměstí na protější straně Slovenského národního divadla.
Architektonické řešení A Studentka definuje profánní sacrum jako skupinu tvořenou duchem místa ( Rybí trh, hrad, dóm), duchem seberozvoje ( gesamguntswerk) a duchem srdce ( komunitní život ). Rybí rynek je svou historickou stopou a funkcí přepsaný do podnože objektu. Nejnižší patro na úrovni Hviezdoslavova náměstí je krytou tržnicí, střecha pak kulturně společenským náměstím s bulvárem. Z podnože vyrůstají čtyři objekty – odkaz na čtyřvěží kaštělu. Tři věže jsou věnovány seberozvoji – knihovně, galerii a auditoriu, čtvrtá pak komunitnímu centru. Tvar věží je logicky zdůvodněný. Forma a materialita jednotlivých objektů zůstala schematická, zasloužila by si podrobnější řešení.
Provozní řešení A Objekty tvoří samostatné provozní celky, které spolu komunikují v rámci prostoru tržnice a kulturně společenského náměstí. Spodní patro – tržnice, je existenčním profánním provozem. Nejvyšší místo – střecha věže galerie je pak vyvrcholením profánního sacra. Může být nic na nejvyšším místě vyvrcholením? Vzpomeňme na scénu na komíně z Hrabalových Postřižin. Může, neb právě tam lze zažít ten pocit „sakra světské svobody“. Dispozice jednotlivých provozů jsou přehledné, na jednotném principu jádra a obvodového lobby. V jednotlivých objektech chybí provozně technické a administrativní zázemí. Není zřejmé, jak bude řešeno parkování.
Technicko konstrukční řešení C Studentka predikuje „odlití“ objektů z monolitického železobenu a založení vzhledem k blízkosti řeky na pilotách.
Formální úroveň A Způsob přemýšlení studentky nad problémem, principy, postup, a koncept jsou přehledně graficky zpracovány ve schématech. Ačkoliv výrazně individuální grafický projev, výsledek práce by si přeci jen zasloužil lepší adjustaci..
Navrhovaná známka
A
Body
90

Otázky

eVSKP id 125436