KUČÍRKOVÁ, V. Město ve městě Blok Trnitá [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. .

Posudky

Posudek vedoucího

Palaščák, Michal

„Při zpracování projektu se studenti museli vyrovnat se specifiky nárožního domu v novém městském bloku s předem danou regulací. Všichni práci s úspěchem zvládli, oceňuji týmový duch a spolupráci ve skupině.“ Veronika se postupným zlepšováním návrhu dopracovala k dobrému výsledku.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování A Studentka pracovala konzistentně během celého semestru
Navrhovaná známka
B
Body
86

Posudek oponenta

Šebestík, Petr

Autorka prokázala, že je schopná samostatně řešit poměrně komplikované zadání.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení A Urbanistické řešení blokové zástavby s definovanou regulací a vymezením konkrétní parcely pro návrh polyfunkčního domu jsou součástí zadání. Autorka se tedy pohybuje v daných limitech a zastavuje celou parcelu. Důležitá je zde tedy především řešení vazby domu na veřejný prostor. Nepravidelný tvar parcely v parteru zjednodušuje a vytváří příjemné rozšíření veřejného prostoru v místě nároží. I když zmenšuje pronajímatelné komerční plochy, vytváří tím vyšší kvalitu uličního prostoru a zvyšuje i atraktivitu navazujících komerčních ploch. Vjezdy do garáží jsou vhodně umístěny do krajních poloh.
Architektonické řešení A Architektonické řešení má nejsilnější moment právě v tvarování nároží. Otázkou je zda by projektu neprospělo konstrukčně odvážnější řešení bez masivního nárožního sloupu. Řešení výrazu je čisté, jednotné a dobře vyjadřující dominantní funkci budovy – bydlení. Příjemná je práce s texturami a barvami omítek a prvků zábradlí a stínění.
Provozní řešení B Provozní uspořádání domu je funkční a přehledné. Poněkud komplikované řešení schodišť v přízemí je pochopitelná daň za efektivní řešení garážových ramp. U prostředního schodiště je ve 3. – 6. podlaží možná až příliš velkorysý prostor společné chodby, který je v kontrastu s úsporným řešením u krajních schodišťových jader. Je zřejmé, že v místě zalomení budovy je z hlediska návrhu dispozic nejobtížnější místo.
Technicko konstrukční řešení A Technicko-konstrukční řešení je jednoduché a dobře realizovatelné. Obtížnější bude řešení nárožní partie. Otázkou je zda v podlažích s byty by nebylo vhodnější použít pouze stěnový systém.
Formální úroveň A Formální úroveň je velmi dobré úrovni. Projekt je prezentován přehledně, příjemně a kultivovaně.
Navrhovaná známka
A
Body
90

Otázky

eVSKP id 125438