KLOKNEROVÁ, B. Revitalizace územního kontextu továrny Duval od Le Corbusiera v Saint –Dié-des Vosges, Francie [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. .

Posudky

Posudek vedoucího

Zemánková, Helena

Zadáním diplomové práce byla revitalizace území v městečku Saint Dié - des Vosges, v jehož sousedství jsou významné veřejné stavby - funkční továrna od architekta Le Corbusiera, katedrála a klášter. Diplomantka si plně uvědomovala potenciál tohoto území a jeho staveb. Ostatní stávající objekty nemají ani urbanistickou ani architektonickou hodnotu , proto se rozhodla je zbourat a nahradit novou výstavbou. V předcházejícím semestru diplomantka prostudovala historické dokumenty města i staveb v kontextu řešeného území. Vypracovala analýzy kvality objektů, dopravní situace i funkčních deficitů pro obyvatele i turisty, z nichž diplomová práce vychází. V diplomové práci bohužel nejsou požadované skizzy přístupů a návrhů , referenční příklady a použité zdroje i když byly zpracovány. Architektonické řešení mohlo být lépe dokumentováno vizualizacemi požadovanými v zadání.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování C 78 Velmi složité období poznamenané Covid 19 , četná omezení pro práci slovenské diplomantky , mohly pravděpodobně ovlivnit rozsah předložené práce.
Navrhovaná známka
C
Body
78

Posudek oponenta

Mosler, Štěpán

Autorka si vybrala rozhodně zajímavé zadání a unikátnost dochované továrny podtrhuje otázku řešení jejího okolí. Studentka předložila velké množství analýz a historické dokumentace jak místa tak i objektu továrny Duval. Je škoda, že toto nasazení se nepropsalo i do architektonické ztvárnění objektů a jejich dotažení do patřičného detailu. I přes některé zásadní nedostatky autorka doložila v práci schopnost studovat místní podmínky a řešit jejich problémy. Je schopná se v oboru uplatnit.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení C Nevelké městečko Saint - Dié - des Vosges usazené v hornatém terénu skrývá poklad industriálního dědictví architekta Le Corbusiera - Továrnu Duval. Autorka tuto stavbu ve svém projektu patřičně akcentuje a snaží se ji vytvořit adekvátní okolí. Za pozitivní pokládám opětovný návrat k vytvoření parku a otevření průhledů na samotnou továrnu. Otázkou zůstává zda-li není v tomto případě návrh příliš nekompromisní s demolicí stávajících objektů, zejména bytových domů. Popřípadě jestli nově vzniklé formy vytváří dostatečně silný urbanistický koncept a dokáží obhájit tuto záměnu. Kladně hodnotím i odclonění obslužné komunikace menší zelení, ale celkové řešení zeleně by si zasloužilo hlubší zamyšlení.
Architektonické řešení D Architektonické ztvárnění navrhovaných objektů odpovídá navrženým funkcím a snaží se nevytvářet dominantní postavení ve svém okolí. Na druhou stranu si dokáži představit i výraznější propojení s továrnou Duval, např. větší plastičností fasády nebo rafinovanějšího členění hmoty objektu. Sympatická je střešní terasa bytového domu. Zvláště u objektu galerie a informačního centra postrádám větší tvůrčí invenci. Jako nepříliš šťastné vidím i použití velkého kruhového světlíku (i z důvodu jeho křehkosti ve vztahu k veřejnému parku) na prosvětlení spodního patra galerie, který osvětluje jenom část galerie a zbytek je bez přirozeného osvětlení. Zvláštní je i řešení vstupního atria galerie, kde je částečně překryto stropní deskou přízemního patra a vzniká zde značně temný podzemní prostor.
Provozní řešení C Provozní řešení zdá se býti funkční až na několik kritičtějších momentů. Jako např. vstup do kavárny z podzemích garáží, kde je člověk nucen obcházet celý objekt,aby se dostal ke vchodu. Prostorové rozvržení kavárny by si zasloužilo dopracování. Stejně tak chybí sklady odpadů pro kavárnu. V obytné části je škoda, že nebylo například využito prosvětlení atria přirozeným světlem z hora. Bytové dispozice vypadají funkční a domyšlené, ale i přesto by si zasloužily eliminování nadbytečných chodeb a sjednocení půdorysu. Ocenil bych i vetší koupelny na to jak jsou prostorově koncipovány byty. U prostoru galerie není vytvořeno jak budou exponáty dopravovány do podzemního patra. Také nepříliš šťasné je i umístění komunikačního jádra do exteriéru. Jinak prostory médiatéky a informačního centra považuji za zdařilé a mohou poskytovat velmi příjemné zážitky pro návštěvníky.
Technicko konstrukční řešení B U obou objektů se jedná o jednoduché hmoty a konstrukce je zde z prezentovaných materiálů domyšlená a realizovatelná. Modul je také zvolen ideálně a nepředstavuje nějaké nesnáze pro další fáze. Pozornost by si zasloužilo umístění instalačních šachet a jejich prezentace ve výkresech.
Formální úroveň D Práce je graficky zdařilá a celistvá. Je vidět, že si s ní studentka dala práci. Na druhou stranu jsou zde chybějící klíčové části, např. řezy všemi objekty, případně celým územím, detail fasády nebo vizualizace některých částí interiéru/ exteriéru. Ocenil bych i větší pozornost při označování vstupů, výškových kót apod. Materiály objektů jsou řešeny velmi schématicky.
Navrhovaná známka
C
Body
70

Otázky

eVSKP id 125440