ALEXOVÁ, J. Za ruku, spolu a sám [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. .

Posudky

Posudek vedoucího

Mléčka, Jan

Jitka Alexová ve své diplomové práci předkládá návrh mateřské školky v nově budované brněnské lokalitě Sadová. Realizovaný rozsáhlý obytný soubor je charakteristický generickou architekturou s vysokým podílem zastavěnosti a minimální občanskou vybaveností. Jedinečnou přírodní situaci jižních svahů, vysoký podíl navazující zeleně i existující funkce domova seniorů se zamýšlenou expanzí autorka propojuje do nápaditého konceptu vzájemně navazujících prostorů s důrazem na posílení sociální interakce napříč generacemi. Samotný návrh reaguje na měnící se požadavky předškolního vzdělávání a klade důraz na dostatečný pohyb i přírodní/přirozené prostředí, umožňující harmonický rozvoj dítěte pro stránce fyzické, psychické i sociální.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování Soustavný, tvůrčí s velkým osobním nasazením.
Navrhovaná známka
A
Body
90

Posudek oponenta

Turko, Pavel

Z práce čiší nadšení ze zvoleného tématu. Autorka je schopna získané zkušenosti z výchovy a vzdělávání dětí přetavit do hodnotné, společensky přínosné a zábavné architektury.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení A Volba tématu dipl. práce je podpořena výtečnou volbou lokality a její důkladnou analýzou. Návrh reaguje na nedostatečnou občanskou vybavenost, zlepšuje dopravní dostupnost celého území a propojuje s relaxačními „zelenými“ oblastmi. Zásadním přínosem nejen urbanistickým, ale i lidským je umístění školky mezi dostavbu domova pro seniory a dům s pečovatelskou službou. Zapuštění objemu školky pod terén zde není jen „ekogesto“, ale reakcí na sklon svahu a záměr vytvořit atraktivní a využívané prostranství. A98 Architektonické řešení Myslím, že autorka představila silný a chytrý koncept, což je dle mne nejdůležitější pro úspěšný výsledek realizace, jelikož do procesu vývoje stavby vstupují profesní, ekonomické apod. faktory, které mohou detaily stavby v rámci svých kompetencí ovlivnit, ale záměr a účinek prostoru zůstává. Dobrá architektura se prý dá popsat slovy, zde bude věřím popisována v nadšeném vyprávění dítěte, že jim vedle hraček rostou stromy, že si dnes přes celou školku postavili dlouhou opičí dráhu, že si po obědě šli lehnout do akvária se stromem... Souhlasím, že vytvoření prostoru pro setkávání dětí s vrstevníky i s dospělými a tím vznikající přirozené interakce je cituji:„důležitější než všechny vzdělávací programy světa“. Dřevem obložená fasáda s rozehranými okny a krycím přesahem střechy se tváří velmi přívětivě. Na tuto délku ohraničenou schodišti (cca 75m) bych uvítal nějaký orientační a funkční prvek - „třešničku“ ... třeba vertikálu „průlezku“ v podobě žebříkové věže propojující nádvoří se střechou. Ale toto by mohlo být až přidanou součástí návrhu hřiště. Prostor umýváren a wc by nemusel být odkázaný jen na umělé osvětlení, stačilo by do stěny udělat úzký průzor do átria a kolem umyvadel by mohla vzniknout „obíhačka“ s nižší příčkou. A92 Provozní řešení Možnost členit interiér lehkými příčkami i propojit s exteriéry átrií je nosnou filozofií tohoto hravého konceptu a dovoluje vytvářet nespočet prostorových kombinací. Napojení podzemní chodbou se zázemím domova pro seniory je vtipné řešení umožňující dispozici školky „nezahlcovat“ podpůrnými provozy. Mělo by to být ekonomicky výhodné jak pro výstavbu, tak pro následné fungování. Spojovací „krček“ je vhodně využit i pro přístup do podzemních skladů. Venkovní aktivity jsou podpořeny i přímým přístupem k wc. Předpokládám, že chodba 1.03 (8,57m2) bude mít využitu volnou stěnu pro skladování (skříně), popř. bych mírně upravil wc pro lepší využitelnost / poměr plochy skladů a chodby. A91 Provozní řešení Možnost členit interiér lehkými příčkami i propojit s exteriéry átrií je nosnou filozofií tohoto hravého konceptu a dovoluje vytvářet nespočet prostorových kombinací. Napojení podzemní chodbou se zázemím domova pro seniory je vtipné řešení umožňující dispozici školky „nezahlcovat“ podpůrnými provozy. Mělo by to být ekonomicky výhodné jak pro výstavbu, tak pro následné fungování. Spojovací „krček“ je vhodně využit i pro přístup do podzemních skla
Architektonické řešení A Myslím, že autorka představila silný a chytrý koncept, což je dle mne nejdůležitější pro úspěšný výsledek realizace, jelikož do procesu vývoje stavby vstupují profesní, ekonomické apod. faktory, které mohou detaily stavby v rámci svých kompetencí ovlivnit, ale záměr a účinek prostoru zůstává. Dobrá architektura se prý dá popsat slovy, zde bude věřím popisována v nadšeném vyprávění dítěte, že jim vedle hraček rostou stromy, že si dnes přes celou školku postavili dlouhou opičí dráhu, že si po obědě šli lehnout do akvária se stromem... Souhlasím, že vytvoření prostoru pro setkávání dětí s vrstevníky i s dospělými a tím vznikající přirozené interakce je cituji:„důležitější než všechny vzdělávací programy světa“. Dřevem obložená fasáda s rozehranými okny a krycím přesahem střechy se tváří velmi přívětivě. Na tuto délku ohraničenou schodišti (cca 75m) bych uvítal nějaký orientační a funkční prvek - „třešničku“ ... třeba vertikálu „průlezku“ v podobě žebříkové věže propojující nádvoří se střechou. Ale toto by mohlo být až přidanou součástí návrhu hřiště. Prostor umýváren a wc by nemusel být odkázaný jen na umělé osvětlení, stačilo by do stěny udělat úzký průzor do átria a kolem umyvadel by mohla vzniknout „obíhačka“ s nižší příčkou.
Provozní řešení A Možnost členit interiér lehkými příčkami i propojit s exteriéry átrií je nosnou filozofií tohoto hravého konceptu a dovoluje vytvářet nespočet prostorových kombinací. Napojení podzemní chodbou se zázemím domova pro seniory je vtipné řešení umožňující dispozici školky „nezahlcovat“ podpůrnými provozy. Mělo by to být ekonomicky výhodné jak pro výstavbu, tak pro následné fungování. Spojovací „krček“ je vhodně využit i pro přístup do podzemních skladů. Venkovní aktivity jsou podpořeny i přímým přístupem k wc. Předpokládám, že chodba 1.03 (8,57m2) bude mít využitu volnou stěnu pro skladování (skříně), popř. bych mírně upravil wc pro lepší využitelnost / poměr plochy skladů a chodby.
Technicko konstrukční řešení A Čtvercový rastr nosných sloupů a stěn souzní s provozem, je vhodně zvolený pro variabilní dělení a spojování jednotlivých „buněk“. Navržené rozpony 5×5m předpokládám nepřidají statikovi žádné vrásky. Oceňuji, že dřevěné prvky jsou pohledové a zároveň nosné a spolupůsobí s betonovými částmi konstrukce.
Formální úroveň A Je radost se seznamovat s architektonickým záměrem v takto příjemném grafickém zpracování a knižní formě. Důležité informace o konceptu stavby jsou představeny přehledně a srozumitelně ve čtyřech bodech viz. „Místo pro děti“ (str.90-91) a navazující „Místo pro architekturu“.
Navrhovaná známka
A
Body
95

Otázky

eVSKP id 125445