HAMDANIEH, L. Výzkumně-vzdělávací centrum nanotechnologie (NanoArch) [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. .

Posudky

Posudek vedoucího

Žalmanová, Petra

Diplomantka vypracovala architektonickou studii na téma vědeckého centra NANOarch zaměřeného na propagaci vědy a vzdělávání v dynamicky se rozvíjejícím oboru nanotechnologie. Vědecké centrum doplnuje areál pro vědu a výzkum VUT pod Palackého vrchem ,konkrétně CEITEC Nano a ADMAS, a také se stává jeho kompozičním akcentem. Diplomantce je obor nanotechnologie dlouhodobě velmi blízký a sama si toto téma vybrala pro svou diplomovou práci s cílem propagovat uplatnění tohoto oboru ve stavebnictví a architektuře. Právě tento zájem ji umožnil hlouběji se zabývat teorií ,analýzami a koncepčním plánem,který je pro takovou stavbu klíčový. Architektonický koncept vychází z kontrastu nově navržené hmoty centra v podobě měkkých křivek kruhových výsečí ,ke stávající pravoúhlé struktuře současného areálu. Tuto architektonickou myšlenku dále rozvíjí v provozním a funkčním řešení. Ocenuji snahu o racionální přehlednost ,která usnadnuje orientaci ve vědeckém centru , a také prostorový návrh umožnující nezávislé fungování jednotlivých provozů. Zvolené materiálové řešení je zdařilé a odpovídá reprezentativní funkci centra , kterou by možná podpořila výraznější barevnost. Nedílnou součástí návrhu je také bezprostřední okolí centra , které má svůj kompoziční význam při prvním kontaktu s návštěvníky a poskytuje také odpočinek studentům a vědcům. Vnější prostor je doplněn uměleckými díly s tématikou vědy, např. Mobiova páska ,která tak symbolizuje nekonečnost vědeckého bádání, a propojení vědy a umění. Bc. Livine Hamdanieh vypracovala velmi kvalitní diplomovou práci po stránce ideové, architektonické i prezentační umožnující její obhajobu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování A Diplomantka pracovala po celou dobu s velkým zájmem,svědomitě a s invencí.
Navrhovaná známka
A
Body
93

Posudek oponenta

Boleslavská, Yvona

Předložená práce diplomantky svědčí o jejích schopnostech vykonávat kvalitně a zodpovědně profesi architekta.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení A Diplomantka umísťuje svůj navržený objekt na parcelu výzkumného centra pro materiálové vědy a pokročilé technologie CEITEC ve Vědeckotechnickém parku v Brně Králově Poli. Využila rezervní plochu parcely a situovala objekt s výraznou architekturou tak, aby vytvořila kvalitní „vstupní bránu“ do celého areálu. Je toho dosaženo předsazením reprezentativní vstupní části před uliční frontu stávajícího uniformního objektu. Tento záměr považuji za velmi pozitivní.
Architektonické řešení A Architektonický koncept členění objektu do kruhových výsečí propojených prosklenými krčky je silný a má svoje odůvodnění v samostatných funkčních celcích. Jde především o funkce reprezentativní, prezentační a vzdělávací. Z pohledu ekonomického mám výhradu k poměru ploch primárních funkcí - kanceláří, laboratoří apod. k plochám ostatním – chodeb, prostorů lounge, apod. Bylo by dobré se zamyslet i nad řešením toalet ve smyslu společenských dopadů.
Provozní řešení B Dispozice jednotlivých funkčních celků je přehledná. Ty mohou fungovat provozně i zcela samostatně. Za nedostačující považuji počet parkovacích míst pro návštěvníky v případě konferencí apod. Otázkou je i pohyb (přístup) imobilních osob do objektu a trasy únikových cest. Preferovala bych rovněž jednodušší přístup do technických provozů v 1. PP.
Technicko konstrukční řešení B Prezentované konstrukční řešení je reálné a adekvátní pro uvažovaný charakter stavby. V popisu je nevhodně použit pojem „ocelová příhradovina“. Detail řezu fasádou je jen schematický, postrádám jeho půdorysné vyobrazení, rovněž se zde objevují určité materiálové nesrovnalosti. Není popsána skladba ztužujících ŽB stěn tl. 370mm.
Formální úroveň A Formální a grafická úroveň práce je na velmi dobré úrovni. Rovněž vysoce hodnotím i analytickou část práce, seznamující s možnostmi využití nano a mikrotechnologie např. i ve stavebnictví.
Navrhovaná známka
A
Body
90

Otázky

eVSKP id 125447