PASTORKOVÁ, E. Město ve městě/ „Blok Trnitá“ [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. .

Posudky

Posudek vedoucího

Nový, Vítězslav

V celkovém hodnocení lze konstatovat velmi solidní, vysoce kultivovanou práci, profesionální v urbanistickém, architektonickém i grafickém zpracování a dokládající schopnost autorky obstát v praxi. Předloženou diplomovou práci doporučuji k obhajobě a navrhuji hodnocení A 90.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování A Samostatná práce s aktivním přístupem k diplomovému projektu a s dobrým časovým rozvrhem práce.
Navrhovaná známka
A
Body
90

Posudek oponenta

Bindr, Tomáš

Studentka vytvořila městotvorný dům s několika po vertikále logicky rozmístěnými provozy. Forma sleduje obsah, který je jednoznačně čitelný. Substanciální stavba, která nemá potřebu vyčnívat, ale zároveň není hloupá. Studentka v diplomové práci prokázala schopnost vnímat návrh domu jako komplexní mnoha oborovou záležitost.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení A Diplomová práce řeší polyfunkční dům ve východním nároží městského bloku definovaného ÚPD. Nová „Jížní čtvrť - Trnitá“ vznikne po přesunu nádraží. Dům respektuje regulativy dané ÚPD.
Architektonické řešení A Dům je horizontálně archetypálně členěný na dvojpodlažní prosklený parter s loubím a se zvýrazněnými vstupy, následují čtyři patra výrazně plasticky ztvárněná prostřídáním lodžií bytů. Dům je ukončen zklidňující dvoupodlažní střešní krajinou. Použitá forma a materiály – obkladový pásek a strukturovaná omítka, jsou zvoleny adekvátně k městskému prostředí. Není opomenuto ani na ozelenění budovy v rámci teras a střechy, která bude přispívat k lepšímu klimatu v městském bloku.
Provozní řešení A Dům je rozdělen do dvou dilatačních celků, každý s vlastní vertikální komunikací. V parteru jsou do ulice umístěny městotvorné retailové jednotky využívající v maximální možné míře propojení s veřejným životem ulice. Není opomenuto ani na prostory pro komunální odpad. Ve druhém nadzemním podlaží jsou umístěny kancelářské provozy s logickou predikcí rozmístění provozu trvalých pracovních míst a zázemí. V dalších patrech jsou umístěny byty, které nejsou na vertikálních komunikacích provozně odděleny od administrativy kontrolním bezpečnostním bodem. Kritické pozice bytů studentka ověřila na denní osvětlení. Ve středové , severní části jsou umístěny bytové jednotky všechny umožňující dispoziční uspořádání 2+KK. V této části by stálo za úvahu predikci variantního dispozičního uspořádání 1+KK a 3+KK ze dvou jednotek 2+ KK. V .rohové, jižní části všechny byty přesahují120m2 hrubé užitné plochy, tedy spadají do vyššího zdanění DPH. Je otázkou, zda takto velkoryse plošně pojaté byty, neměly být pojaty i velkoryse prostorově – viz. plan libre. V posledních dvou ustupujících podlažích jsou umístěny rovněž plošně velkoryse pojaté mezonetové jednotky. Kromě jediné, krajní severní jednotky ( jako jediná má galerii ) nenaskýtá dispoziční uspořádání vnímat vertikaltu prostoru. Ve dvorní části I.NP a v II. NP jsou umístěna parkovací místa částečně řešena dvoupodlažním karuselem a technické zázemí budovy.
Technicko konstrukční řešení A Nosný systém včetně stropů je skeletový železobetonový monolitický, se změnou rytmu v I.PP. Konstrukčními detaily studentka prokázala schopnost domyslet stavbu i po konstrukčně stavební stránce. Prostřídání lodžií si vyžádá řešení tepelných mostů. Práce dále predikuje napojení na technickou infrastrukturu, rozvody TZB a PBŘ. Chvályhodná je predikce udržitelnosti domu navrženého v pasivním standardu.
Formální úroveň A Je na vysoké vypovídající úrovni.
Navrhovaná známka
A
Body
90

Otázky

eVSKP id 125534