SKRUŠNÝ, P. Město ve městě/ „Blok Trnitá“ [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. .

Posudky

Posudek vedoucího

Nový, Vítězslav

V celkovém hodnocení lze konstatovat velmi solidní, vysoce kultivovanou práci, profesionální v urbanistickém, architektonickém i grafickém zpracování a dokládající schopnost autora obstát v praxi. Předloženou diplomovou práci doporučuji k obhajobě a navrhuji hodnocení A 90.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování A Samostatná práce s aktivním přístupem k diplomovému projektu a s dobrým časovým rozvrhem práce.
Navrhovaná známka
A
Body
90

Posudek oponenta

Plášil, Jiří

Autor předkládá jeden z možných konceptů zástavby řešené lokality. Jedná se o velmi zdařilý, promyšlený a propracovaný návrh, jasně prokazující připravenost autora postoupit do odborné praxe.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení A Autor logicky vychází z regulačních a územně plánovacích podkladů pro nově vznikající oblast jižního centra města Brna. Svůj návrh osazuje do prostředí existující blokové zástavby, jejíž principy dále rozvíjí. Vazba řešeného objektu na urbanistickou strukturu území je navržena logicky a plně funkčně.
Architektonické řešení A I když autor nabízí na první pohled standardní formálně-architektonické řešení, uplatňované u podobných developerských projektů dnešní doby, je třeba říci, že výsledný výraz řešeného objektu nepostrádá určitou eleganci a výrazovou jedinečnost, spojenou s výtvarně estetickým cítěním autora.
Provozní řešení A V této práci je předložen promyšlený, propracovaný a plně funkční provozně-dispoziční koncept vícepodlažního bytového domu. Logicky v kontextu řešení nábřežního bulváru je přízemí objektu směrem do ulice doplněno komercí – bufetem, kavárnou… Zajímavý je také koncept privátního wellnessu na střeše. Zde se pouze vtírá do mysli úvaha o ekonomice projektu, a to v souvislosti se čtyřmi samostatnými vířivými vanami. Určitá drobná nesrovnalost je mezi půdorysným zakreslením 1. NP a vizualizací vnitroblokové fasády. Před pátým modulovým polem zprava je u půdorysu zakreslena předzahrádka bytu, ve vizualizaci je ale znázorněna dlážděná plocha společného bazénu.
Technicko konstrukční řešení B Autor pro svůj koncept využívá konstrukční a materiálové možnosti adekvátní současným trendům. Základní nosná struktura je tvořena kombinací železobetonového stěnového a skeletového systému. Místo detailního stavebního řezu celým objektem nabízí autor dílčí stavební detaily. Jejich zpracování je ale na diplomový projekt poněkud schematické, chybí konkrétní dimenze prvků a vrstev, jako tloušťka izolací, parametry nosných ŽB prvků… U diplomového projektu bývá rovněž zvykem doložit prostorové schema nosných konstrukcí.
Formální úroveň A Předložená práce je zpracována po stránce grafické a adjustační na úrovni odpovídající diplomovému projektu. Jednotlivé grafické přílohy jsou přehledné a srozumitelné. U půdorysných schemat, řezů a pohledů by bylo třeba doplnit alespoň základní kóty, měřítko. V exteriérových vizualizacích je hladina řeky zakreslena téměř v úrovni komunikací nábřežního bulváru, dnešní stav je ale výrazně jiný.
Navrhovaná známka
A
Body
91

Otázky

eVSKP id 125536