ŠTRBA, Š. Město ve městě Blok Trnitá [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. .

Posudky

Posudek vedoucího

Palaščák, Michal

„Při zpracování projektu se studenti museli vyrovnat se specifiky nárožního domu v novém městském bloku s předem danou regulací. Všichni práci s úspěchem zvládli, oceňuji týmový duch a spolupráci ve skupině.“ Dobře prezentovaný a zajímavý návrh.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování A Šimon pracoval poctivě a samostatně v celém roce, práce byla pravidelně konzultována.
Navrhovaná známka
A
Body
90

Posudek oponenta

Kaštánková, Jana

Student si nadstandardně uvědomuje nutnost komplexnosti práce architekta. Přemýšlí nejen o prostorově provozně funkčním řešení, ale vychází z širokých filozofických úvah o stupni vývoje, ve kterém se nachází současná lidská společnost, včetně přístupu k psychologii, přírodě a digitalizaci. Úvahy analyzuje v komplexnosti vlivů jiných oblastí (např. sociologie, politiky, ekologie). Dochází k potřebě udržitelnosti architektury, resp. jejího návrhu v čase, k potřebě flexibility, recyklaci a úspornosti, k cirkulární architektuře. Výrazně prokazuje myšlení v souvislostech, stejně jako schopnost vytvořit různorodost forem a práci a materiály. Předloženou prací ukazuje schopnost pracovat ve vazbách nejen s prostorem, ale s přesahem do dopadů sociologických, historických, stejně jako psychologického působení architektury. Práce dokládá schopnost uplatnit se v oboru v projekční složce v šíři od urbanismu po stavby. Oponentka oceňuje zejména adaptabilitu návrhu ve funkčním využití a myšlence recyklace materiálů, nalezení hravosti v řádu u hmotového řešení a vztah k dotažení do preciznosti technického detailu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení A Student komplexně přemýšlí nejen o prostorově provozně funkčním řešení, ale vychází také ze širokých filozofických úvah o stupni vývoje současné lidské společnosti. Uplatnil práci s různými územně plánovacími podklady i územně plánovací dokumentací. Uvědomuje si povahu lokality. Prokázal schopnost navázat na práci kolegů (např. prověřená dopravní obslužnost, zvažuje různé šířky uličních profilů, odstavování vozidel), podklady kanceláře městského architekta i na schválený územní plán města, přestože tyto nejsou zcela doloženy v grafických přílohách. Prací dává najevo respekt k historickým územním souvislostem, kdy navrženou hmotou stavby respektuje ucelenost stavebního bloku.
Architektonické řešení A s ohledem na oslunění a pro finální návrh dostavby uzpůsobuje hmotu nad parterem na základě simulace oslunění interiérů denním světlem. Výsledné hmotové řešení není pouhým omezeně mechanickým výsledkem nýbrž naopak hravě členěným uspořádáním, jenž citlivě vyvažuje dojem řádu a určitý druh příznivě tvarové rebelie. Hravost i řád v jednom prohlubuje členěním fasád, uspořádáním balkonů, napojením na sousední hmoty i výškovou gradací hmot vlastního návrhu.
Provozní řešení A Student prokázal schopnost vyřešit v rámci jedné práce několik funkcí (bydlení, maloobchod, kanceláře, skladování, hromadné garáže, ..), jejich časovou proměnlivost a adaptabilitu návrhu (proměnlivost velikostí bytů, funkční změna bytů na kanceláře, …) a skloubit je do životaschopného řešení, a to včetně v realitě obvykle diskutabilních nájezdů do garáží v obytných městských čtvrtích. Návrh má jasný provozní koncept, jehož řešení se odvíjí od tří komunikačních jader, jejichž provozní čistotu v rámci celku neporušila ani nutnost rozehrát hmotové řešení jednotlivých pater.
Technicko konstrukční řešení A Popisuje uceleně návrh konstrukčního řešení včetně založení, kde si uvědomuje specifika základových podmínek lokality i doby (cirkulární stavitelství, využití dešťové vody, zelené střechy). Technicko konstrukční řešení je schopné realizace, dotažené do úrovně promyšlených technických detailů, které výrazně mohou ovlivnit výsledný architektonický výraz.
Formální úroveň A Na velmi dobré úrovni, kultivované, jasně a čitelně prokazující návrh řešení.
Navrhovaná známka
A
Body
95

Otázky

eVSKP id 125540