BOLDOVJAKOVÁ, T. Post-polymerační modifikace polyolefinů pro přípravu hydroxylovaných makroiniciátorů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Petruš, Josef

Diplomová práce Bc. Tatiany Boldovjakové je zaměřena na detailní studium hydroxylace polypropylenu pro zvýšení selektivní reaktivity polypropylenu. V literární rešerši je, kromě obecných zákonitostí radikálových reakcí, shrnut dosavadní stav poznání o dané problematice, který je v mnohých případech experimentálně nevysvětlený. V experimentální práci se tak studentka musela vypořádat s mnohdy kusými a protichůdnými informacemi v odborných publikacích týkající se například optimálních reakčních podmínek pro vybraný iniciační systém. Kladně hodnotím právě kritický způsob uvažování a vyhodnocení naměřených dat, práci s literaturou a její využití pro sestavování plánu experimentálních prací a diskuzi výsledků. Díky uvedeným dovednostem byla publikována metodika pro vyhodnocení reakční konverze pomocí infračervené spektroskopie a byly diskutovány vedlejší reakce při zvolených reakčních podmínkách a v důsledku interakcí jednotlivých složek reakčního systému. Naměřená data a diskuze výsledků mají potenciál pro publikaci ve vhodném mezinárodním recenzovaném impaktovaném časopise zaměřeném na polymerní materiály. Diplomovou práci doporučuji k obhajobě a hodnotím stupněm "výborně/A".

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování B
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků B
Závěry práce a jejich formulace A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Využívání konzultací při řešení práce A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Kučera, František

Studentka zpracovala DP zabývající se heterogenní hydroxylací PP ve vodných roztocích. Práce má správné logické členění a výbornou jazykovou i grafickou úroveň, četnost překlepů je minimální, např. str. 22. ř. 11 - izoktického nebo str. 60 ř. 35 - rekčnej. Teoretická část se zabývá úvodem do radikálového roubování polymerů, který patří spíše k reakcím v taveninách, samotná rešerše hydroxylací PP je prezentována na 8 stranách s přibližně 20 citacemi, což je dostačující. V experimentální části jsou charakterizovány připravené vzorky FT-IR spektroskopií, XPS, DSC a reologickým měřením. V praktické části postrádám reakční schémata předpokládané hydroxylační a dalších vedlejších reakcí (částečně uvedeno pro UV iniciaci na obr. 7 v teoretické části). Vzhledem k heterogenitě prováděné (s-l) reakce by bylo vhodné se více věnovat vlivu difúze a teploty, tvrzení uvedené v závěru, že "při prodloužením reakční doby ze 120 na 300 minut může docházet k reakci i v rystalické fázi" je evidentně chybné. Nesprávný závěr je předpokládané zvyšování molekulové hmotnosti v důsledku esterifikace. Nicméně i přes drobná pochybení práce je jistě přínosná a zodpovědně zpracovaná, a proto hodnotím DP stupněm výborně - "A".

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání B
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace C
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 120330