CSÉMI, A. Nápravový samosvorný diferenciál [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Hejtmánek, Petr

Předložená diplomová práce se primárně zabývá analýzou vlivu charakteristik nápravového diferenciálu na jízdní vlastnosti vozidel s poháněnou přední či zadní nápravou pomocí vlastního výpočetního nástroje. Záludnost tohoto nelehkého zadání spočívala zejména ve vytvoření kvalitního simulačního modelu nejen diferenciálu, ale celého vozidla, který by poskytoval spolehlivé výsledky. Pan Csémi si s vynaložením velkého úsilí se všemi nástrahami tvorby výpočetního nástroje poměrně dobře poradil a díky tomu se v práci objevují nové informace o dopadu nastavení diferenciálu na chování vozidel. Naopak negativně působí nedostatky ve zpracování práce, například občasné překlepy, chybně uvedená čísla obrázků v textu, místy chybně užitý font nebo velikost písma, občas špatné jednotky veličin či nízká kvalita některých obrázků. Zmíněné výtky nijak zásadně nesnižují celkové hodnocení práce, avšak zjevná nevyváženost zpracování zadaných cílů se v hodnocení odráží více. Na jedné straně je velmi detailně popisována geneze tvorby simulačních modelů včetně zhodnocení dosažených výsledků velkého množství variant, na straně druhé je jen velmi stručně popsán konstrukční návrh samosvorného diferenciálu pro konkrétní vozidlo bez požadovaných pevnostních výpočtů. Student pracoval na nesnadném tématu převážně samostatně a velmi intenzivně, pouze nedokázal vhodně rozvrhnout své síly. Na práci vyzdvihuji nejen úspěšné vytvoření simulačního modelu, ale hlavně zajímavé poznatky, které přináší.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání D
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita D
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry D
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací C
Samostatnost studenta při zpracování tématu D
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Blaťák, Ondřej

Diplomová práce pana Csémiho se věnuje zajímavé oblasti samosvorných diferenciálů a jejich dopadu na jízdní dynamiku vozidla. První část práce stručně popisuje funkci diferenciálu i jeho samosvorné varianty. Další poměrně rozsáhlá část práce je věnována stavbě výpočtového modelu. Tento je popisován relativně zevrubně s kompletním postupem po jednotlivých úrovních, přestože pro diplomovou práci má význam až nejvyšší úroveň modelu. Následně je analyzováno chování modelu vozidla s otevřeným a uzavřeným diferenciálem, později se samosvorným (i v závislosti na klopné tuhosti). V závěru je velice stručně proveden koncepční návrh samosvorného diferenciálu. Diplomová práce řeší poměrně náročné zadání modelování chování vozidla se samosvorným diferenciálem. Samotná stavba modelu byla jistě časově náročná a zdá se, že může sloužit pro základní analýzy jízdního chování, což je třeba ocenit. Na druhou stranu celá práce působí velice nepřehledně. Není jednoduché se zorientovat v obšírném výkladu o jednotlivých verzích modelu, naopak velice stručné analýze chování modelu v různých manévrech chybí jakékoliv detailnější vysvětlení a zobecnění získaných poznatků. Vše se omezuje jen na popis výsledků, nikoliv jejich analýzu. Podstatný nedostatek práce je možné vidět také v ne zcela splněném zadání diplomové práce. Namísto konstrukčního návrhu je zpracován pouze velmi obecný koncepční návrh. MKP analýza tak potom chybí zcela. Zdá se, že diplomantovi již na řešení těchto bodů nezbyl čas. V případě využití „podzimního termínu“ obhajoby je toto zarážející.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání E
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod D
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry D
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii D
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
D

Otázky

eVSKP id 129458