HAVLÍČEK, Š. Vysoce entropické slitiny Cantorova typu zpevněné disperzí nitridů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Hadraba, Hynek

Magisterská práce Bc. Štěpána-Adama Havlíčka byla zaměřena na přípravu a charakterizaci nových typů disperzně zpevněných vysoce- a středně-entropických slitin Cantorova typu, zpevněných nitridickou disperzí. Diplomová práce byla řešena ve spolupráci Skupiny křehkého lomu Ústavu fyziky materiálů AV ČR, v.v.i., Ústavu fyziky plazmatu AVČR, v.v.i. a Ústavu materiálových věd a inženýrství FSI VUT v Brně. Diplomová práce si kladla za cíl experimentálně ověřit celý řetězec přípravy a charakterizace entropických, nitridickou disperzí zpevněných slitin, tj. mechanické legování prášku, slinování prášku, výrobu zkušebních těles a charakterizaci konečných vlastností takto připravených slitin. Jako experimentální materiál byly zvoleny slitiny Cantorova typu, tj. slitiny CoCrFeMnNi a CoCrNi. Jako disperzní zpevňující fáze byly zvoleny nitridy AlN a BN. Experimentální materiály byly připraveny metodou mechanického legování prášku a následného zhutnění takto získaného prášku metodou spark plasma sintering. Byly připraveny čtyři typy slitin zpevněných nitridickou disperzí a jejich základní mechanické vlastnosti (indentační vlastnosti, tahové vlastnosti) byly pak porovnány s vlastnostmi slitin připravených stejným postupem, ale neobsahujících zpevňující fázi. Student zvládl jak přípravu experimentálního materiálu, tak hodnocení mikrostruktury a výsledků mechanických testů. Výsledky získané řešením diplomové práce student vhodně okomentoval a diskutoval. Diplomant prováděl experimentální práce a jejich vyhodnocení samostatně pod vedením vedoucího práce. Získané výsledky přináší nové poznatky o možnostech přípravy nových typů disperzně zpevněných entropických slitin, které mohou vést k formulaci nových typů těchto slitin, vhodných k průmyslovému použití. S přístupem pana Bc. Štěpána-Adama Havlíčka k řešení magisterské práce, s výsledky této práce a jejím zpracováním jsem byl spokojen a proto jsem navrhl hodnocení diplomové práce klasifikačním stupněm „velmi dobře“ (B).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Moravčík, Igor

Diplomová práca Bc. Havlíčka sa zaoberala prípravou a charakterizáciou dvoch zliatin so strednou a vysokou entropiou spevnených disperziou nitridických častíc. Teoretická časť práce je venovaná literárnej rešersi zliatin s vysokou a strednou entropiou zameranej na mechanické vlastnosti a vplyv použitej technológie výroby. Následne sa v práci študent venoval popisu technologie práškovej metalurgie pre prípravu disperzne spevnených materiálov. Experiementálna časť práce je venovaná príprave dokopy 6-tich druhov práškových materiálov ktoré sú následne zhutnené. Na všetkých materiáloch sú ďalej charakterizované mikroštruktúry, fázové zloženie a tvrdosť. Na zhutnených telesách boli mechanické vlastnoti zmerané pomocou ťahových skúšok, dokonca pri dvoch rôznych teplotách (pokojovej teplote a 800 °C). V jednotlivých kapitolách boli výsledky porovnané medzi sebou a nakoniec vyvodené závery. Diplomová práca celkovo pôsobí od začiatku až po koniec veľmi ucelene a koherentne, je metodicky spracovaná na vysokej úrovni a obsahuje veľké množstvo výsledkov. Téma práce je veľmi aktuálna a originálna. Práca obsahuje rozsiahlu diskusiu výsledkou ktoré su porovnané medzi sebou vrámci práce a tiež s relevantnopu literatúrou. Obzvlášť odceňujem popis a kvantifikáciu spevňujúcich javov v jednotlivých zliatinách. Jediné čo je možné práci vytknúť sú častejšie preklepy (napr. Mriežkový parameter a = 2895 ). Tak isto niektoré popisky v obrázkoch (EDS paterny) a mierky sú príliš malé nato aby boli ľahko čitateľné. Diplomová práca splnila všetky stanovené ciele v plnom rozsahu a tiež požiadavky kladené na tento typ práce. Preto ju týmto doporučujem k obhajobe. Na základe predchádzajúceho popisu hodnotím prácu ako výbornú (A).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 129504