KŮST, M. Konstrukční návrh moderního těla reproduktoru s využitím nových technologií [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Řehák, Kamil

Diplomová práce pana Kůsta je zaměřena na moderní těla reproduktoru. V rámci rešeršní části práce jsou seskupeny informace k dané problematice, následně se již práce věnuje praktické části. Za účelem zpřesnění výsledků numerických simulací bylo v rámci prvního kroku provedeno stanovení odchylek reálné geometrie a numerického modelu. Tyto odchylky byly shledány jako nevýrazné, a proto byla nadále používaná 3D geometrie. Následně byla vyhotovena experimentální modální analýza, aby bylo možné provést srovnání vlastních frekvencí a tvarů. Vzhledem k absenci materiálových dat, byly data upraveny pro snížení odchylky od technického experimentu. Z experimentální modální analýzy bylo stanoveno tlumení. Paralelně s touto činností byla provedena modální analýza. Nejvíce komplexním přístupem bylo provedení harmonické analýzy. Vytvořené výpočtové modely byly v závěru práce použity pro návrh konstrukčních úprav. Při zpracování diplomové práce student prokázal schopnost aplikace nabytých znalostí pro řešení daného komplexního úkolu. Relevanci a množství použitých zdrojů považuji za dostatečnou. Cíle diplomové práce byly splněny, práci doporučuji k obhajobě s celkovým hodnocením velmi dobře/B.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu C
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Prokop, Aleš

Diplomová práce pana Kůsta se zabývá konstrukčním návrhem těla reproduktoru. Student se v úvodu práce věnuje teorii, jež je pro danou problematiku nezbytná. Součástí je i rešerše současného stavu poznání, jež je zpracována na velmi dobré úrovni. Následně se již student věnuje hodnocení modelu geometrie vůči reálné geometrii, aby bylo možné případně zvýšit přesnost numerické simulace vůči technickému experimentu. S tímto ohledem je následně zpracován i technický experiment z hlediska modální a harmonické analýzy. Provedení těchto experimentů je na dobré úrovni, student se v rámci zpracování závěrečné práce seznámil jak s měřicí aparaturou, tak i softwarem. Jednotlivé kroky řešení na sebe logicky navazují. Výsledky z technických experimentů jsou porovnávány s výsledky z numerických simulací, avšak v případě numerické simulace je využito jednotkové buzení přes celý frekvenční rozsah, které v rámci experimentu nebylo dosaženo. Práce obsahuje menší množství gramatických a stylistických chyb. Práce celkově působí uceleným dojmem, kladně hodnotím navržené konstrukční úpravy. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 129570