MARŠÁLEK, L. Analýza úkonů řízení vozidel u starších řidičů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Tokař, Stanislav

Předložená práce splňuje zadání a obecné požadavky na diplomovou práci magisterského studia. Student prokázal dostatek schopností, že může samostatně řešit a písemně prezentovat zadaný inženýrský problém na velmi vysoké úrovni. Během zpracování práce diplomant konzultoval své postupy s vedoucím a rady účinně zapracoval do své práce. Také rozsah práce, kdy provedl měření celkem s 20 probandy je nadstandardní.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění cíle a rozsahu zadání A V práci jsou postupně naplněny všechny cíle, kdy práce byla dále zaměřená na kontrolu situace při průjezdu křižovatek a připojování do průběžného jízdního pruhu. Práce je zejména rozsahem provedených měření velmi obsáhlá. Práce svým obsahem splňuje požadavky na VŠKP tohoto typu.
Úroveň zpracování teoretické části tj. poznatky získané studiem B V teoretické části se práce zaměřila na problematiku řízení starších řidičů, jejich behaviorální adaptace a vlivu míry mentální zátěže při řízení vozidla. Student provedl rešerši dostupných literárních zdrojů. Teoretická část tak dává dostatečný přehled o daném téma.
Úroveň zpracování analytické části tj. zpracování podkladů a vstupních dat, použité metody A V úvodu praktické části diplomant popsal použité měřící zařízení, vozidlo a trasu. Popsal probandy, které na základě věku rozdělil do dvou kategorií. S těmito pak absolvoval vlastní měření s využitím metody eye trackingu. Následně se v praktické části zaměřil na vyhodnocení provedených měření a následnou diskuzí výsledků.
Odborná úroveň diplomové práce B Dané téma je zpracováno na velmi dobré odborné úrovni.
Formální uspořádání a úprava (text, grafy, tabulky) a odborná jazyková úroveň A Formální úprava práce je provedena přehledně, odborná jazyková úroveň je vysoká.
Práce s literaturou (citace), přehled literatury dle normy ČSN ISO 690 a 690-2 A V práci jsou všechny použité zdroje uvedeny v souladu s danou normou.
Přínos pro praktické i teoretické využití B Práce řeší aktuální problematiku a její přínos v praxi lze shledávat zejména při řešení reálných dopravních nehod s účastí starších řidičů.
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Bucsuházy, Kateřina

Předložená diplomová práce se věnuje analýze vybraných úkonů řízení vozidel v reálném silničním provozu se zaměřením na skupinu starších řidičů. Zvolenou problematiku zaměřenou na analýzu řízení řidičů seniorů hodnotím velmi kladně a to i s ohledem na náročnost realizace. Práce je logicky členěna. Analýza současného stavu představuje specifika starších řidičů ve vztahu k nehodovosti i jejich vnímání v silničním provozu a tvoří kvalitní teoretickou základu pro následnou praktickou část. V praktické části je představena samotná realizace, základní charakteristiky probandů, měřící zařízení využité pro analýzu vizuálního vnímání a získané výsledky. Přestože je v práci uvedeno, že bylo využito zařízení společnosti Ergoneers a Dikablis Glasses, dle ukázek z měření se jedná o zařízení Pupil Labs. Student si navrhl scénář jízdní zkoušky a samostatně realizoval značné množství jízdních zkoušek (měření s 22 řidiči). Následně vyhodnotil vybrané situace v silničním provozu a získaná data kvalitně zpracoval. Vyhodnocení výsledků je provedeno vcelku srozumitelně a v logické struktuře. Kvalitu diplomové práce místy snižují terminologické nepřesnosti (např. křižovatka tvaru kříže), drobné stylistické i gramatické nedostatky (především psaní čárek) a zejména absentující popisky os grafů. Získané výsledky jsou přínosné, mají potenciál praktického využití. Cíle práce, stanovené v zadání, byly splněny. Student prokázal inženýrský přístup k řešení zadané problematiky. Diplomová práce splňuje požadavky kladené na tento typ VŠKP, a proto ji doporučuji k obhajobě. Celkově práci hodnotím (zejména s ohledem na specifika jízdních zkoušek s řidiči seniory) jako nadprůměrnou na pomezí hodnocení A/B.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Úplnost vypracování A
Zvolený přístup k řešení cíle diplomové práce A
Úroveň zpracování diplomové práce tj. originalita řešení, způsob zpracování podkladů, vstupních dat, použité metody B
Obtížnost a správnost řešení A
Písemná a grafická úprava tj. text, grafy, tabulky B
Odborná jazyková úroveň B
Přínos pro praktické i teoretické využití B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 112312