SZOTKOWSKI, M. Řízená produkce lipidů a dalších lipidických látek pomocí vybraných druhů kvasinek a mikrořas. [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Márová, Ivana

Ing. Martin sSzotkowski je v současné době studentem 5.ročníku doktorského studijního programu „Chemie a technologie potravin“, obor Potravinářská chemie, práci předkládá k obhajobě v rámci řádné doby prezenčního studia prodloužené z důvodu pandemie Covid-19. Studium zahájil ing. Szotkowski v roce 2016, v únoru 2021 předložil disertační práci na téma „Řízená produkce lipidů a dalších lipidických látek pomocí vybraných druhů kvasinek a mikrořas“. Práce je vypracována v anglickém jazyce. Student řešil disertační práci v prezenční formě převážně v laboratořích ÚCHPBT FCH VUT v Brně, část experimentů byla provedena v zahraničí. V rámci doktorského studia byly realizovány všechny experimenty, doktorand splnil veškeré předepsané zkoušky a v roce 2019 úspěšně složil státní doktorskou zkoušku. V průběhu studia absolvoval ing. Szotkowski několik dlouhodobých i krátkodobých tuzemských i zahraničních stáží. Ze zahraničních stáží je třeba uvést jednak 6-měsíční stáž na University of Huelva (UHU Španělsko) zaměřenou na výzkum a technologii kultivace řas. Dále student krátkodobě pracoval v laboratořích Norwegian University of Life Sciences (NMBU) v As (Norsko), kde se věnoval využití moderních instrumentálních technik k analýze metabolismu biotechnologicky významných kvasinek. Na NMBU a FCH se též úspěšně podílel na řešení společného mezinárodního projektu „Lipofungi“ (2017-2019) a "Byprovalue" (2020-2024). V letech 2016 – 2019 byl zapojen rovněž v odborné skupině Biomateriály a Biotechnologie Centra materiálového výzkumu FCH VUT v Brně v rámci projektu NPU. Byl zapojen jako řešitel rovněž do projektu Inovační voucher. Na UHU se podílel na řešení projektů v rámci průmyslového výzkumu. V průběhu řešení disertační práce se ing. Szotkowski podílel mimo jiné též na výukových aktivitách (Praktikum z biochemie, Praktikum z instrumentální analýzy) a rovněž se podílel formou konzultování na vedení studentských závěrečných prací. Dosažené výsledky byly prezentovány formou 5 přjatých publikací v recenzovaných časopisech (3x časopis s IF, 2x recenzovaný časopis), jedné publikace v recenzním řízení a 3 připravených rukopisů. Autor vystupoval aktivně formou přednášek na mezinárodních konferencích a konferencích s mezinárodní účastí konaných v ČR a SR. Ing. Szotkowski je komplexní flexibilní osobnost s výraznou schopností jak týmové práce, tak i vedení lidí, s řadou teoretických i praktických zkušeností v oblasti práce s mikroorganismy, fermentačních technologií, zpracování a valorizace odpadů a instrumentální analýzy metabolitů. Je třeba vyzdvihnout i jeho technické dovednosti. Dokázal se též adaptovat v průběhu poměrné krátkého času na podmínky práce v mezinárodním týmu a dosáhnout velmi kvalitní výsledky. Důležitý je i jeho pozitivní přístup k práci i k lidem, odvaha a flexibilita, což je zřejmě základem pro jeho velmi dobré uplatnění v odborné praxi v ČR i v zahraničí. Získané výsledky zadaného tématu byly shrnuty ve zdařilé a rozsáhlé disertační práci, která dokumentuje komplexní a současně tvůrčí přístup k práci, vysokou odbornou úroveň a přehled ing. Szotkowského ve studované tématice. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem a v souladu s platnou legislativou doporučuji, aby byla disertační práce přijata k obhajobě a po jejím úspěšném obhájení byla ing. Martinu Szotkowskému udělena vědecká hodnost Ph.D.

Navrhovaná známka

Posudek oponenta

Kráčmar, Stanislav

Oponentský posudek na dizertační práci Ing. Martin Szotkowki „CONTROLLED PRODUCTION OF LIPIDS AND LIPIDIC SUBSTANCES BY SELECTED YEASTS AND MICROALGAE „ŘÍZENÁ PRODUKCE LIPIDŮ A DALŠÍCH LIPIDICKÝCH LÁTEK POMOCÍ VYBRANÝCH DRUHŮ KVASINEK A MIKROŘAS“ Školitel: prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. Předložená dizertační práce je psána v jazyce anglickém v rozsahu 236 stran se zaměřením na studium a možnosti optimalizace produkce lipidů a lipidických látek vybranými kmeny karotogenních kvasinek, mikrořas a sinic. Práce je psána na výborné jazykové úrovni se strukturovanou a pěknou formální úpravou, vyskytují se jen drobnosti, které nikterak neovlivňují a nesnižují kvalitu vědecké práce. Dizertační práce sestává z 10 kapitol dle klasického členění - Úvod, Teoretická část, Cíle, Materiál a metody, Výsledky a diskuze, Závěry, Seznamem literatury, Životopisem a přehledem publikačních aktivit autora. Abstrakty v jazyce anglickém a českém, vystihují řešenou problematiku, jsou správně formulovány, mají metodický, materiálový a výsledkový charakter. Klíčová slova jsou dostačující, odpovídající cílům a obsahu práce. Teoretická část je v první části zaměřena na studium metabolismu lipidů, karotenoidů, biosyntézu chlorofylu, sterolu a ubichinonu. Nemalá část byla věnována kvasinkovým lipázám a aplikacím biologicky aktivních látek. V druhé části autor věnuje pozornost mikroorganismům zaměřenou na kvasinkové buňky, karotogenní kvasinky, pěstování řas a sinic. Třetí část je věnována odpadovým materiálům potravinářského průmyslu a jejich využití se zaměřením na vysoce kvalitní živočišný tuk, syrovátku, aplikaci SCG. Vysoce kladně hodnotím kapitolu věnující se fluorescenční mikroskopii a metodám stanovení buněčné biomasy. Kapitola je napsána na vysoké odborné úrovni, přehledně a k této části nemám připomínek. Cíle práce jsou formulovány stručně a výstižně do 3 dílčích cílů, po prostudování práce mohu konstatovat, že bylyP splněny. Experimentální část je zaměřena na kmeny mikroorganismů, chemikálie, přístrojové vybavení, kultivační techniky a média s podrobným členěním jednotlivých fází. Metodicky je prezentována hydrolýza odpadových substrátů a analýza biomasy a metabolitů. Vše vychází z metodik pracovišť, na kterých byly experimenty uskutečněny. K jednotlivým metodickým postupům nemám připomínky. Mám dotaz k Tabulce 8 kávovému oleji, ale také k Obrázku 22, jak byl tento získáván – in natura nebo po hydrolýze? Jaký obsah tuku mají kávová zrna (zelená a pražená) a poté kávová sedlina? Malá připomínka k Tabulce 18, jiný dizajn. Upozorňuji na ne zcela správné vyjadřování hmotnostních jednotek např. strana 95 a 96 a další (g/l, vs. g/L..g.l-1 apod.), vše mělo být v rozsahu celé práce jednotné. Kapitola Výsledky a diskuze je psána přehledně a srozumitelně, text je podporován vhodnými a přehlednými tabulkami, grafy a obrázky. Rovněž v této části si dovoluji na správné vyjadřování hmotnostních jednotek. Zabývali jste se opakovatelností a reprodukovatelností? U schémat 14-16, obrázků 20-23 a 56 chybí autorství. Kapitola obsahuje mnoho údajů, výsledků a slovních komentářů, které jsou výsledkem bádání, tyto jsou reálné, avšak čtenář se v nich ztrácí – velký stránkový rozsah, a to vše při řádkování 1. Výsledky jsou bohatě diskutovány s jinými autory. Závěry dizertační práce jsou správně interpretovány a mohou sloužit pro další zkoumání problematiky v oblasti teorie a praxe, vycházejí z výsledků jednotlivých experimentů, vlastních zkušeností autora a členů tvůrčích kolektivů. Velmi detailně jsou popsány jednotlivé kroky plnění stanovených cílů. Vysoce oceňuji zapojení ekonomických procesů při hledání nejlevnější varianty metabolických aktivit vybraných kmenů kvasinek, mikrořas a sinic. Seznam použitých zkratek odpovídá uvedenému textu. Literární přehled je tvořen 233 citacemi domácích a zahraničních autorů, v rozsahu celé práce je použita jednotná citace. Součástí dizertační práce jsou Publikační aktivity dizertanta, ve kterých prokazuje schopnost vědecky tvořit, pracovat a vést týmovou práci. Závěr Předložená dizertační práce Ing. Martina Szotkowki splňuje po stránce vědecké, obsahové a formální požadavky stanovené příslušnými vyhláškami pro získání vědecko-akademické hodnosti. Na základě uvedeného navrhuji, aby Ing. Martinu Szotkowski byla po úspěšné obhajobě udělena akademická hodnost Ph.D. ve Studijním programu Chemie a technologie potravin, Studijním oboru Potravinářská chemie. V Brně dne 28.2. 2021 prof. Ing. Stanislav Kráčmar, DrSc.

Navrhovaná známka

Huelva, Ines Garbayo Nores, University

As I have already mentioned, after reading this thesis manuscript, I can afirm that Ing. Martin Szotkowski shows the ability to conduct independent analysis and individual statements are based on solid data. Bibliographic sources are relevant to the chosen topic. From the opponent’s point of view, this thesis by its methodological approach and achieved results, fulfils the demands on dissertations of a doctoral study programme. It answers research questions and verify hypothesis and by its contents brings new knowledge related to Biotechnology of Microorganisms. The candidate proves a remarkable knowledge and methodological background, and ability to apply it in practical application. I recommend this thesis to be defended. My grading is excellent (A).

Navrhovaná známka

Otázky

eVSKP id 134986