BARTOŠ, P. Testování přenosových parametrů internetového připojení [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Zeman, Václav

Bc. Patrik Bartoš měl za úkol navrhnout a realizovat SW aplikaci pro měření přenosových parametrů internetového připojení koncových uživatelů. Diplomant provedl rozbor a klasifikaci stávajících doporučení pro testování přenosových parametrů, zvolil vhodnou metodiku testování a nechal se jí inspirovat při návrhu vlastní aplikace. Z tohoto pohledu lze zadání diplomové práce považovat za splněné. Přestože diplomant postup práce pravidelně konzultoval, vykazuje výsledné řešení určité nedostatky. Navržená aplikace je sice funkční, ale ne příliš uživatelsky přívětivá, schází podrobný popis a je patrné, že aplikace neprošla dlouhodobějším testováním. Vlastní text práce má logickou strukturu, jednotlivé kapitoly jsou sice stručné, ale obsahují potřebné informace naplňující stanovené cíle. Přes uvedené výhrady doporučuji práci k obhajobě a navrhuji hodnocení E/58b.

Navrhovaná známka
E
Body
58

Posudek oponenta

Sikora, Marek

Student ve své práci popsal parametry přenosové kvality počítačových sítí a také metriky pro jejich měření dle RFC a ITU-T. Tyto metriky jsou srovnány. Práce také popisuje webové aplikace pro měření přenosových parametrů sítě. Student navrhnul a implementoval vlastní webovou aplikaci, která kromě běžných metod měření v konkurenčních aplikacích přináší i novou metodiku v souladu s novým všeobecným oprávněním ČTU z roku 2021. Samotná aplikace se zdá být funkční, ale působí nedokončeně a uživatelsky nepřívětivě. Grafické rozhraní by rozhodně mohlo být více přehlednější a funkčně i esteticky vylepšeno. Celá aplikace působí zasekaně, chybí nějaké grafické znázornění, že je měření v provozu a ošetření chybových či nestandardních stavů. V práci není uvedeno, jaké spojení aplikace měří a jak to může uživatel ovlivnit. Nicméně předpokládám, že aplikace měří spojení mezi webovým prohlížečem (klient) a Flask web serverem (server). Během testování v lokální smyčce jsem nicméně naměřil rychlosti přibližně pouze 70 Mb/s pro download a 10 Mb/s pro upload. Při testu konkurenčního nástroje v lokální smyčce jsem dosáhl 6 a 5 Gb/s pro download, resp. upload. Po formální stránce je největším problémem práce její nedostatečný rozsah 43 stran. Práce obsahuje několik drobných překlepů, špatných formulací, chybějící interpunkce a několik typografických chyb jako například chybějící mezery mezi číslem a jednotkou. Přes výše uvedené nedostatky přesto oceňuji přehledně zpracovanou teoretickou část a dobrou myšlenku realizace podobné aplikace, kterou bohužel sráží její provedení ve stylu "na poslední chvíli".

Navrhovaná známka
E
Body
52

Otázky

eVSKP id 133431