MILOTA, M. Systém zabezpečení včelích úlů před nepovolenou manipulací [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Dejdar, Petr

Student v práci rozebírá teorii zabezpečení včelstev a porovnává aktuální metody pro zabezpečení. Dále popisuje parametry vybraného zařízení a jednotlivé možnosti komunikace, kde na základě analýzy byla zvolena komunikace v síti LoRa. ESP32 bylo vybaveno modulem s akcelerometrem s gyroskopem, který zařízení probouzí z Deep Sleep módu a tím šetří připojenou baterii. Zařízení také obsahuje nabíjení pomocí solárního panelu. Student zařízení připojil k serveru a vytvořil systém pro kontrolu polohy a odesílání emailových notifikací v případě pohybu úlu a změřil energetickou náročnost celého systému. Teoretická část práce je na vysoké úrovni vytkl bych pouze občasné typografické chyby. V praktické části student vytvořil plně funkční zařízení pro zabezpečení včelích úlů. Student pracoval průběžně a samostatně a aktivně přicházel s nápady využitelnými pro práci. Práce byla taktéž prezentována na studentské konferenci EEICT, kde ve své kategorii zvítězila. Vzhledem k výše uvedenému hodnotím práci známkou A/97.

Navrhovaná známka
A
Body
97

Posudek oponenta

Münster, Petr

Pan Bc. Martin Milota zpracoval práci na téma Systém zabezpečení včelích úlů před nepovolenou manipulací. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Obě části mají velmi dobrou úroveň zpracování, z čehož lze usuzovat, že student řešené problematice porozuměl velmi dobře. Teoretická část je věcná, dobře čitelná, bez velkého množství typografických či gramatických chyb. V praktické části se student zabývá samotným návrhem zabezpečovacího systému. Návh je proveden vhodně a ověřen v laboratorním prostředí. K práci mám několik drobných výhrad: - Citování zdrojů není provedeno vhodně. U některých obrázků zcela chybí uvedení zdroje, přestože se jedná o převzaté obrázky (například obrázek 4.1). - Některé obrázky obsahují kombinaci slovenských a anglických textů. I přes výše uvedené nedostatky se celkově se jedná o velmi kvalitně zpracovanou diplomovou práci, proto navrhuji A, 93 bodů.

Navrhovaná známka
A
Body
93

Otázky

eVSKP id 133445