KUBÁT, P. Analogové elektronické emulátory obvodů neceločíselného řádu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Dvořák, Jan

Zadání práce bylo splněno. Student pravidelně konzultoval a snažil se co nejvíce porozumět této složité problematice. Do této problematiky úspěšně pronikl. Výstupem práce jsou pak dvě obvodová řešení typu impedanční konvertor (tzv. GIC) obsahující prvek neceločíselného řádu a filtrační struktura navržena za pomocí jednoho vybraného GIC neceločíselného řádu. Funkčnost navržených obvodových struktur byla ověřena četnými simulacemi. Získané výsledky jsou diskutovány a pro vybrané řešení byly provedeny dodatečné analýzy obvodových parazit a stability. V práci postrádám podrobnější testování navržených obvodů a zhodnocení získaných výsledků. Popis simulací je často matoucí a čtenář se musí v textu často vracet a hledat pro jaké hodnoty byly simulace provedeny. Navržené obvody GIC mohly být otestovány tak aby pomocí vhodného přepojování jednoho optimalizovaného emulátoru kapacitoru neceločíselného řádu vzniklo určité množství rozdílných kombinací poskytující různé hodnoty alfa. Získané hodnoty ze simulací filtrační struktury (pracovní kmitočet nebo řád) GIC nebo filtru mohly být zpracovány do přehledných tabulek, kde by byly porovnány s teoretickými i ideálními hodnotami. Práce je na průměrné úrovni. I přes uvedené nedostatky je práce zdařilá a hodnotím ji C/70 bodů.

Navrhovaná známka
C
Body
70

Posudek oponenta

Langhammer, Lukáš

Diplomová práce se zaměřuje na návrh emulátorů neceločíselného kapacitoru/induktoru za pomocí RC žebříkových struktur a konvertorů zobecněné impedance GIC. Pro tyto účely byla v práci navržena dvě řešení GIC. Navržené obvody GIC jsou následně pro získání charakteristik fraktálního řádu doplněny o RC strukturu, jenž je napočítána za použití dostupných skriptů v programu Matlab. Je zvoleno několik řešení pro odlišné charakteristiky výsledné impedance. Vybrané řešení impedance jsou pak dále využity při návrhu fraktálního filtru a chování filtru je srovnáno s řešením, kdy je filtr doplněn čistě RC strukturou. Filtrační struktura je také podrobena dodatečné analýze (parazitní analýza a analýza stability). Z odborného hlediska je práce spíše na nižší úrovni. Implementace a experimentální měření nemohlo být ze zjevných důvodu provedeno, nicméně bych u diplomové práce očekával alespoň simulace s užitím CMOS modelů použitých aktivních prvků nikoli pouze behaviorální modely. Z textu není zcela jasné, jakým způsobem byl simulován proudový zesilovač - je zmíněn prvek DACA ale také komerčně dostupný prvek EL2082. U parazitní analýzy byly zanedbány napěťové vstupy, což ale není nijak zmíněno. Dále u parazitní analýzy jsou pro proudové vstupy nevhodně zvolené hodnoty až 100 kiloohmů. Z formálního hlediska lze práci vytknout následující: reference nejsou číslovány dle výskytu v textu, reference 11, 13, 25, 26, 27, 29, 30, 39, 60 a 61 nejsou citovány vůbec. Matice popisující univerzální konvejor není číslovaná. Odkazy na rovnice v textu jsou bez závorek a lze je tak jednoduše zaměnit za čísla obrázků. Ve schématech jsou míchány schematické značky prvků s konkrétní implementací. Práci hodnotím D/68 bodů.

Navrhovaná známka
D
Body
68

Otázky

eVSKP id 135543