WACLAWIKOVÁ, P. Sprejovatelné elastické biopolymerní hydrogely pro hojení ran [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Vojtová, Lucy

Bakalářská práce je vypracována anglicky na velice dobré úrovni. Velice podrobně je zpracována literární rešerše a celkem 95 odkazů vypovídá o dobré orientaci v zahraniční literatuře. Krom toho studentka prokázala dobré logické myšlení i samostatnost práce v laboratoři. Připravila a vyhodnotila nové typy sprejovatelných hydrogelů s cílem zaměření sledování reologických a optických vlastností. Během práce studentka velice často výsledky konzultovala, vyhodnocení a zpracování naměřených dat je propracované. Cíle práce byly splněny v plném rozsahu, proto práci hodnotím známkou A/výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Nedomová, Eva

Předložená bakalářská práce je zaměřena na přípravu a základní charakterizaci sprejovatelných hydrogelů na bázi přírodního polysacharidu Gum Karaya, u kterých byl sledován poměr jednotlivých komponent a vliv síťovadla na optické a reologické vlastnosti. Práce obsahuje celkem 95 literárních odkazů a je psána v anglickém jazyce, což dokazuje nejen velmi dobrou orientaci studentky v literárních zdrojích, ale také schopnost interpretovat poznatky z těchto anglických textů do srozumitelné, přehledné a logicky členěné literární rešerše, která poskytuje ucelený přehled o studiu hydrogelů. Z experimentální část práce je zřejmé, že studentka připravila velké množství vzorků lišící se poměry mezi použitými polymery, množstvím a typem síťovadla. Z takto připravených vzorků bylo vybráno několik z nich, které byly následně studovány pomocí UV-VIS spektroskopie a reologie. Výsledky měření jsou zpracovány do přehledných grafů a doplněny o diskuzi k naměřeným datům. Závěr práce je formulován v souladu s naměřenými daty. Drobné formální nesrovnalosti (např. tabulka č. 2 na str. 25 není vytištěna celá, na str. 28 jsou uvedeny odkazy pod čísly 144 a 188, ačkoli celá práce obsahuje celkem 95 literárních zdrojů) nijak nesnižují celkový dobrý dojem z práce. Bakalářskou práci doporučuji k obhajobě a navrhuji hodnocení stupněm A - výborně. OTÁZKY 1) Vysvětlete, proč u některých připravených vzorků docházelo k fázové separaci vody 2) Popište, co se děje se strukturou polymerní sítě při reologickém měření v módu frekvenčního sweepu – proč je nejprve G vyšší oproti G, proč při zvyšujícíc se frekvenci dochází k over-lapingu a při nejvyšších frekvencích k situaci, kdy G je vyšší než G (např. grafy č. 35 a 36)

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání B
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

eVSKP id 108301